Huishoudens met een laag inkomen kunnen energietoeslag krijgen. Is uw inkomen net te hoog voor energietoeslag? Dan kunt u mogelijk bijzondere bijstand aanvragen. Verder kunt u kosten besparen met hulp van onze energiecoaches en handige bespaartips.

Energietoeslag

De energieprijzen zijn fors gestegen. De regering heeft aangekondigd huishoudens met een laag inkomen hiervoor te compenseren. In totaal is er per huishouden € 1300,- beschikbaar. Eerder werd al € 800 uitgekeerd. Hier komt nu dus € 500,- bij. Met deze energietoeslag kunt u een deel van uw energiekosten betalen.

Eerder toeslag ontvangen? U hoeft niets te doen

Heeft u eerder € 800 energietoeslag ontvangen? Dan krijgt u de extra € 500,- energietoeslag in oktober automatisch uitbetaald. U hoeft hiervoor dus GEEN aanvraag te doen.

Laag inkomen en wel vermogen? Vraag nu toeslag aan

Het eigen vermogen wordt niet meer meegerekend voor toekenning van energietoeslag. Dus heeft u een laag inkomen maar wel vermogen? Dan kunt u gewoon energietoeslag aanvragen. Heeft u dit nog niet gedaan? Klik dan op onderstaande link. Ook studenten kunnen nu energietoeslag aanvragen. Aanvragen kan tot 1 juli 2023.

Laag inkomen, hoog vermogen en eerder afgewezen? U hoeft niets te doen

Heeft eerder u energietoeslag aangevraagd en een afwijzing gehad omdat u te veel eigen vermogen heeft? Dan hoeft u niets te doen. De gemeente neemt contact met u op. U krijgt dan alsnog energietoeslag.

Wie komt in aanmerking

De persoon die op de datum van de aanvraag:

  • in de gemeente Zwartewaterland woont en niet verblijft in een inrichting;
  • 21 jaar of ouder is; 
  • een contract heeft met een energieleverancier;
  • een inkomen heeft van ten hoogste 120% van de bijstandsnorm.

120% van de bijstandsnorm is:

21 tot pensioen gerechtigde leeftijd (PGL)

Alleenstaande en alleenstaande ouders

€ 1.256,08

Gehuwden 1.794,40

Pensioen gerechtigde leeftijd (PGL ) en ouder

Alleenstaande€ 1.397,27
Gehuwden € 1.892,81
Gehuwd: één PGL, ander niet€ 1.892,81

Bedragen zijn exclusief vakantietoeslag en gelden tot 1 januari 2023.

Energietoeslag aanvragen

Energietoeslag aanvragen kan met DigiD-formulier of met een printformulier. Een papieren versie van het aanvraagformulier kunt u afhalen bij de receptie in het gemeentehuis.

Aanvragen met DigiD

Aanvragen met printformulier

Vragen over energietoeslag?

Heeft u vragen over energietoeslag? Neem dan contact met ons op via sociaaldomein@zwartewaterland.nl of 14 038. U kunt ook zonder afspraak langs komen op het gemeentehuis. Wilt u verder in gesprek over uw financiële situatie? Mail of bel ons dan of kom langs op het spreekuur Financiën op Orde. Elke woensdagmorgen van 9.00 uur tot en met 11.00 uur. U kunt zich melden bij de balie in de hal.

Bijzondere bijstand

Is uw inkomen net te hoog voor energietoeslag? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor bijzondere bijstand. U kunt deze hieronder aanvragen. We zoeken dan naar een maatwerkoplossing. Met bijzondere bijstand kunt u onverwachte hoge kosten betalen.

Meer over bijzondere bijstand

Energiecoaches

Onze energiecoaches helpen u op weg met slimme bespaartips. Een energiecoach komt gratis u bij u thuis en onderzoekt hoe uw woning energiezuiniger gemaakt kan worden.

Meer over energiecoaches

Bespaartips

Heeft u een koopwoning? Dan heeft u veel mogelijkheden om uw huis te verduurzamen en energie te besparen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Milieu Centraal(externe link). Maar ook als u een huurwoning heeft kunt u energie en dus kosten besparen. Dat kan bijvoorbeeld zo:

  • Korter douchen
  • Kies een waterkoker i.p.v. een kokendwaterkraan
  • Verlaag de temperatuur in uw cv-ketel naar 60 graden
  • Zet apparaten niet in de stand-by staand maar helemaal uit
  • Houd de deuren dicht en gebruik tochtstrips

Kijk hieronder voor meer handige energiebespaartips: