De gemeente Zwartewaterland ondersteunt huishoudens die in de problemen komen door een hoge energierekening. Op deze pagina leest u hier meer over.

De gemeente helpt

Bijvoorbeeld met energietoeslag, maar ook met bijzondere bijstand, energiecoaches en handige bespaartips. Valt u net buiten onze regelingen, maar komt u door de hoge energieprijzen wel in de problemen? Kijk dan op Sociaal Noodfonds, neem contact op met de gemeente op 14 038 of kom op het Spreekuur Financiën op Orde. Dan kunnen we kijken naar een maatwerkoplossing. 

Heeft u vragen over het energieplafond? Dan kunt contact opnemen met uw energiebedrijf. Komt u hier niet uit? Ook dan kunt u gebruik maken van het Spreekuur Financiën op Orde

Energietoeslag

In 2023 komt er weer energietoeslag. Let op!! Deze kunt u nu nog niet aanvragen. Eerst moet de Rijksoverheid de wet aanpassen. Dit betekent dat u de energietoeslag waarschijnlijk in het najaar van 2023 kunt aanvragen. 

Vragen over energietoeslag?

Heeft u vragen over energietoeslag? Neem dan contact met ons op via sociaaldomein@zwartewaterland.nl of 14 038. U kunt ook zonder afspraak langs komen op het gemeentehuis. Wilt u verder in gesprek over uw financiële situatie? Ook dan kunt ons mailen of bellen. Of kom langs op het Spreekuur Financiën op Orde

Bijzondere bijstand

Is uw inkomen net te hoog voor energietoeslag? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor bijzondere bijstand. U kunt deze hieronder aanvragen. We zoeken dan naar een maatwerkoplossing. Met bijzondere bijstand kunt u onverwachte hoge kosten betalen.

Meer over bijzondere bijstand

Energiecoaches

Onze energiecoaches helpen u op weg met slimme bespaartips. Een energiecoach komt gratis u bij u thuis en onderzoekt hoe uw woning energiezuiniger gemaakt kan worden.

Meer over energiecoaches

Sociaal Noodfonds

Komt u door de hoge energiekosten in geldproblemen? En is uw inkomen net te hoog voor bestaande gemeentelijke regelingen? Dan kan de gemeente Zwartewaterland u mogelijk toch helpen met het tijdelijke Sociaal Noodfonds.

Het Sociaal Noodfonds is een maatwerkregeling. Dit betekent dat we samen met u kijken hoe we u kunnen helpen. Voorwaarde is dat uw inkomen 120 tot 150 procent van de bijstandsnorm bedraagt. En dat u kunt aantonen dat u geldproblemen heeft door de hoge energierekening.

Wilt u hulp uit het Sociaal Noodfonds? Of wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met de gemeente op 14 038 of kom op het Spreekuur Financiën op Orde.

Noodfonds Energie

Het Noodfonds Energie is een aanvulling op bestaande maatregelen zoals het prijsplafond en de energietoeslag. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Het Noodfonds betaalt een deel van uw energierekening.

Meer info(externe link)

Bespaartips

Heeft u een koopwoning? Dan heeft u veel mogelijkheden om uw huis te verduurzamen en energie te besparen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Milieu Centraal(externe link). Maar ook als u een huurwoning heeft kunt u energie en dus kosten besparen. Dat kan bijvoorbeeld zo:

  • Korter douchen
  • Kies een waterkoker i.p.v. een kokendwaterkraan
  • Verlaag de temperatuur in uw cv-ketel naar 60 graden
  • Zet apparaten niet in de stand-by staand maar helemaal uit
  • Houd de deuren dicht en gebruik tochtstrips

Kijk hieronder voor meer handige energiebespaartips: