Huishoudens met lage en middeninkomens kunnen eenmalig energietoeslag aanvragen over 2023. De energietoeslag is voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 150 procent van de bijstandsnorm. De toeslag is maximaal € 1300.   

Wie ontvangen de energietoeslag automatisch?

We betalen de energietoeslag automatisch uit aan huishoudens met een uitkering van de gemeente Zwartewaterland. Uitwonende studenten met een aanvullende beurs krijgen automatisch een tegemoetkoming voor energiekosten van DUO. Meer informatie hierover staat op www.duo.nl/energie.

Zelf aanvragen

Huishoudens met een inkomen tot 150 procent van de bijstandsnorm, kunnen de uitkering zelf aanvragen. Huishoudens met inkomens boven deze norm komen niet in aanmerking voor energietoeslag. 

Energietoeslag aanvragen kan met DigiD-formulier of met een printformulier. Het printformulier kunt u online invullen, uitprinten, ondertekenen en opsturen naar de gemeente. 

Let op! Aanvragen van de energietoeslag kan tot 1 mei 2024.

Aanvragen met DigiD

Aanvragen met printformulier 

Voorwaarden

Voor energietoeslag gelden voorwaarden. Op de datum van aanvraag moet de aanvrager:

  • in de gemeente Zwartewaterland wonen en niet in een inrichting verblijven;
  • 21 jaar of ouder zijn; 
  • een contract hebben met een energieleverancier;
  • een inkomen hebben van maximaal 150% van de bijstandsnorm.

Hoe hoog is de energietoeslag?

De energietoeslag is gekoppeld aan de bijstandsnorm. Hoe lager de bijstandsnorm, hoe hoger de toeslag. In onderstaande tabel staat welke energietoeslag bij welke bijstandsnorm hoort.

BijstandsnormHoogte eenmalige energietoeslag 2023
Tot en met 120%
 
€ 1.300,00
>120% - 130% € 1.000,00
>130% - 140%   € 500,00
>140% - 150% € 300,00

De bijstandsnorm verschilt per leeftijd en per situatie. Kijk hier hoe dit precies zit. 

Vragen over energietoeslag?

Inwoners met vragen over energietoeslag kunnen mailen naar sociaaldomein@zwartewaterland.nl of bellen met 14 038. Zonder afspraak langskomen op het gemeentehuis kan ook. Inwoners die graag een gesprek willen over hun financiële situatie, kunnen ook contact opnemen of langs op het Spreekuur Financiën op Orde.

Bijzondere bijstand

Huishoudens die net te veel verdienen voor energietoeslag, komen mogelijk in aanmerking voor bijzondere bijstand. De gemeente kijkt hierbij naar een maatwerkoplossing. Met bijzondere bijstand is bedoeld om onverwachte hoge kosten te betalen.

Meer over bijzondere bijstand

Energiecoaches

Onze energiecoaches geven slimme bespaartips. Een energiecoach komt gratis bij inwoners thuis en onderzoekt hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden.

Meer over energiecoaches

Dat geldt voor mij

Wist u dat veel huishoudens moeite hebben om rond te komen? Er zijn veel regelingen en toeslagen, maar hoe weet u nu waar u recht op heeft? De online tool Dat geldt voor mij helpt hierbij. In een paar klikken ziet u waar u mogelijk recht op heeft. Daarna kunt u kiezen: de regeling of toeslag direct zelf aanvragen, of hulp bij het aanvragen.

Dat geldt voor mij