• Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

  Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom geldt vanaf vrijdag 22 januari een avondklok. (Let op: De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren). Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
 • Vergadering gemeenteraad 21 januari 2021

  De gemeenteraad vergadert als regel tweemaal per maand op donderdagavond in het gemeentehuis in Hasselt. De eerstvolgende raadsvergadering is op donderdag 21 janujari 2021. In verband met de coronamaatregelen wordt deze vergadering digitaal gehouden. De stukken voor deze vergadering zijn digitaal beschikbaar.
  De raadsvergadering zal in ieder geval te beluisteren zijn via ZwartewaterFM, maar zal ook live worden gestreamd.
 • Eerste hoogstamboomgaard in Genemuiden stapje dichterbij

  Wethouder Maarten Slingerland heeft namens de Hoogstambrigade Zwartewaterland symbolisch 13 fruitbomen overhandigd aan Nienke Koekoek, locatiemanager van Muiderheim. Dit gebeurde op de locatie naast Muiderheim waar de bomen komen te staan. “Met het planten van deze bomen is een mooie stap gezet richting een groene beleving in Zwartewaterland. De gemeente streeft er naar alle inwoners een fijne plek te geven en iedereen mee te laten doen. Deze samenwerking is hier een mooi voorbeeld van,” aldus wethouder Maarten Slingerland. Binnenkort begint de gemeente met de voorbereiding. De hoogstambrigade plant vervolgens de dertien fruitbomen aan.
 • Zwartewaterland organiseert webinar over duurzaam wonen en energiebesparing

  Op dinsdag 2 februari 2021 organiseren de gemeente, duurzaamheidscombinatie DCZ en Energiek Zwartewaterland een online informatiebijeenkomst over de mogelijkheden om energie te besparen in huis. Wethouder Rietman: ‘De webinars over het verduurzamen van de eigen woning blijken in een behoefte te voorzien. Al driehonderd Zwartewaterlanders hebben in 2020 aan zo’n webinar meegedaan. Uit de evaluaties blijkt dat ze dit hoog waarderen en ook daadwerkelijk stappen nemen om hun woning te verduurzamen.’
 • Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

  Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.
 • Genoeg zon- en windstroom voor 49% van de huishoudens in 2030

  De gemeenteraad wil in 2030 inzetten op windenergie en zonne-energie. Hierbij wordt gedacht aan 5 windturbines en 50 hectare aan zonneparken. In 2030 wordt daarmee 49% van de elektriciteitsvraag van de huishoudens in Zwartewaterland gedekt. Harrie Rietman, wethouder duurzaamheid: “We gaan in West-Overijssel, en dus ook in onze eigen gemeente, de komende tien jaar windmolens en zonneparken bouwen. Dit betekent dat ons landschap gaat veranderen. Dat is lastig, maar het is niet meer de vraag of dit er komt, maar waar en hoe.” Om dit te bereiken heeft het college van burgemeester en wethouders zes zoekgebieden aangewezen voor de mogelijke realisatie van windmolenprojecten en zonneparken.
 • Vraag jouw muziek aan op carillon Hasselt

  Hasselters kunnen hun favoriete liedjes aanvragen voor het carillon. Want de jubilerende stadsbeiaardier Martien van der Knijff trakteert op verzoeknummers. ‘Zelf gecomponeerde melodieën mogen ook’, zegt de musicus.
 • I-padglossy met projecten uit Regio Deal Regio Zwolle

  In een unieke glossy brengt Regio Zwolle voor het eerst alle 18 projecten vanuit de Regio Deal Regio Zwolle in beeld met interessante interviews en prachtige foto´s. In de gesprekken krijgt u antwoord op vragen als: wat kunnen we van de projecten verwachten? Wat gaat er concreet gebeuren? Wat is de verwachte impact voor onze ondernemers en de 780.000 inwoners van Regio Zwolle?
 • KCC telefonisch niet bereikbaar. Gebruik tijdelijk ons noodnummer

  Door een technische storing is ons Klantcontactcentrum telefonisch niet bereikbaar. U kunt tot nader bericht niet bellen via het algemene nummer 14 038. U kunt tijdelijk gebruik maken van ons noodnummer 038 - 385 3131
 • Spelregels jaarwisseling: geen vuurwerk, wel gezond verstand

  Door corona gelden er deze jaarwisseling andere spelregels in Zwartewaterland. Vuurwerk bezitten, vervoeren en afsteken is verboden. Carbidschieten mag wel, maar volgens de spelregels. Schiet niet in de buurt van verzorgingshuizen en kerken. Ga niet kijken. En gebruik bovenal je gezonde verstand en neem je verantwoordelijkheid. Lees hieronder alle spelregels voor oud en nieuw.
 • Inzamelactie kerstbomen op 6 januari voor basisschooljeugd

  De gemeente Zwartewaterland organiseert op woensdagmiddag 6 januari weer een kerstbomen-inzamelactie. De basisschooljeugd kan kerstbomen inleveren op diverse inzamelpunten in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Per ingeleverde kerstboom ontvangen de kinderen 50 cent. Bij de inzamelpunten houden wij rekening met de coronamaatregelen.
 • Nieuwe uitgave HalloHanze!

  In 1982 werden de eerste Hanzedagen georganiseerd. Hieruit is een netwerk ontstaan van meer dan 190 voormalige Hanzesteden in 16 landen. Twee keer per jaar verschijn er een nieuwe editie van de HalloHanze! Een magazine speciaal voor de Hanzegangers uit alle Nederlandse Hanzesteden. In het magazine staat al het nieuws over de (activiteiten tijdens) de Hanzedagen en daarbuiten.
 • Nieuwe website Energieloket Zwartewaterland

  Vanaf 1 januari vindt u het gemeentelijk energieloket op www.duurzaambouwloket.nl/zwartewaterland.nl. Op deze nieuwe website leest u nog meer informatie over het isoleren en verduurzamen van uw woning. Ook kunt u daar een maatwerkadvies invullen en vragen stellen.
 • Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

  Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.
 • Gewijzigde afvalinzameling met de kerstdagen

  Op de kerstdagen worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Zwartewaterland. De containers worden op een andere dag geleegd.

Heeft u gevonden wat u zocht?