• Groei Vooruit helpt inwoners van Zwartewaterland met werk en ontwikkeling

  Corona heeft de arbeidsmarkt op z'n kop gezet. Daarom is er in Regio Zwolle, waar Zwartewaterland onder valt, steun voor mensen die zich willen blijven ontwikkelen om hun kansen op werk te vergroten: Groei Vooruit. ‘Dit is een mooie kans voor onze inwoners die met werk op een dood spoor zitten’, zegt wethouder Gerrit Knol.
 • Preventieve bestrijding Eikenprocessierups

  Nu het voorjaar is aangebroken, begint ook weer de aanpak van het beheersen van eikenprocessierupsen. De rupsen kunnen preventief en reactief bestreden worden. Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze brandharen krijgen. Wij voeren preventieve bestrijding uit langs de Verkavelingsweg en de Kastanjelaan in Hasselt. Deze bestrijding wordt binnenkort opgepakt.
 • Vergadering gemeenteraad 22 april 2021

  De gemeenteraad vergadert als regel tweemaal per maand op donderdagavond in het gemeentehuis in Hasselt. De eerstvolgende raadsvergadering is op donderdag 22 april 2021. In verband met de coronamaatregelen wordt deze vergadering digitaal gehouden. De stukken voor deze vergadering zijn digitaal beschikbaar.
  De raadsvergadering zal in ieder geval te beluisteren zijn via ZwartewaterFM, maar zal ook live worden gestreamd.
 • Gemeente en ROVA doen proef om biodiversiteit te vergroten

  Met de onthulling van een informatiebord markeerde wethouder Maarten Slingerland de start van een gezamenlijke proef van de gemeente Zwartewaterland en ROVA met anders maaien om de biodiversiteit te vergroten. “Om te zorgen dat insecten gedurende de seizoenen voldoende voedsel en schuilgelegenheid hebben, kiezen we heel bewust de tijden en locaties waarin we wel of niet maaien. Zo zorgen we dat altijd bloeiende bloemen en planten beschikbaar blijven voor de insecten in de buurt. Samen met ROVA onderzoeken we de komende vijf jaar de effecten van dit aangepaste maaien op de biodiversiteit.” geeft wethouder Maarten Slingerland aan.
 • Laatste tests in pop-up testlocatie Genemuiden

  Het aantal coronabesmettingen in Zwartewaterland neemt af. Er zijn nog wel nieuwe besmettingen, maar dat zijn er minder dan voorgaande weken. Ook de vraag naar testen is afgenomen. Vandaag vinden de laatste coronatests plaats in de pop-up testlocatie die GGD IJsselland, in samenwerking met de gemeente, 26 maart met spoed had opgezet op het Havenplein in Genemuiden. De unit wordt vrijdag 9 april in de ochtend opgehaald. In totaal zijn er bijna 400 testen uitgevoerd.
 • Zwartewaterland stimuleert ontmoeting en verbinding met sociale kaart

  Zwartewaterland heeft vanaf vandaag een sociale kaart. Dit is een website waarop staat wat er allemaal te doen is in onze gemeente. ‘Je kunt er informatie vinden over cultuur, sport en bewegen, maar ook over (gemeentelijke) hulp en inkomensregelingen’, legt sociaal domein-wethouder Gerrit Knol uit.
 • Brug bij Varkensgat in Genemuiden voor werkzaamheden afgesloten

  De brug bij het Varkensgat in Genemuiden wordt voor spoedwerkzaamheden afgesloten. Van dinsdag 30 maart tot en met vrijdag 2 april. En van dinsdag 6 april tot en met vrijdag 9 april. In het paasweekend, van zaterdag tot en maandag, is de brug gewoon begaanbaar.
 • Openbare informatiebijeenkomst op 1 april 2021, 20.00 uur over Hasselt om de Weede

  De gemeenteraad wordt op donderdag 1 april 2021, 20.00 uur, door het college geïnformeerd over Hasselt om de Weede. In verband met corona vindt deze bijeenkomst digitaal plaats.
  Deze informatiebijeenkomst is digitaal. U heeft de gelegenheid om mee te luisteren. Het is echter niet mogelijk om in te spreken of mee te praten. Wanneer u deze informatiebijeenkomst digitaal wilt bijwonen, kunt u zich hiervoor aanmelden bij de griffie. U ontvangt dan nadere gegevens. De griffie is het beste te bereiken via griffie@zwartewaterland.nl, maar bellen kan ook op maandag t/m donderdag via T 14 038. De griffie ontvangt uw aanmelding graag uiterlijk donderdag 1 april 12.00 uur.
 • Gemeente Zwartewaterland vraagt mening inwoners over windmolens en zonnevelden

  De gemeente Zwartewaterland verspreidt een vragenlijst over duurzame opwek van energie (zon en wind) in de gemeente. De reden is het veranderende klimaat en de landelijke afspraken om meer duurzame energie op te wekken. Wethouder Harrie Rietman: “We zijn benieuwd naar de mening van inwoners. Hoe denken zij over zonneparken en windmolens? Hoe belangrijk vinden ze het opwekken van duurzame energie? En waar moeten we als gemeente rekening mee houden?” De resultaten uit het onderzoek helpen de gemeenteraad om de juiste keuzes te maken: een energietransitie die zoveel mogelijk past bij de wensen van inwoners.
 • Veilig en prettig leven in een veranderend klimaat

  Ook Zwartewaterland krijgt door klimaatverandering te maken met grotere extremen in neerslag en temperaturen. De gemeente past de omgeving aan op deze omstandigheden, zodat Zwartewaterland in 2050 klimaatbestendig is. Wethouder Slingerland: “Door klimaatverandering worden de winters natter, de zomers droger, stijgt de gemiddelde temperatuur en stijgt de zeespiegel. Dit kan zorgen voor schade en overlast. Maatregelen zijn nodig om Zwartewaterland ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden. In de ‘Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie’ beschrijven we twintig maatregelen. En daarbij doen we ook een beroep op de inwoners. Samen kunnen we Zwartewaterland klimaatbestendig maken.”
 • Omwonenden denken mee over inrichting beweegpad langs Weteringallee Zwartsluis

  Een wandelpad langs de vijver bij de Weteringallee, ook geschikt voor minder validen en ouderen. Lekker in beweging zijn op een beweegtoestel of even genieten van de mooie omgeving op een fijne rustplek of ontmoetingsplek. En tegelijkertijd kennis op doen over bloemen en kruiden. Dat wil de gemeente Zwartewaterland graag met inwoners en dan vooral de omwonenden van de Weteringallee in Zwartsluis realiseren. Wethouder Gerrit Knol: “Omwonenden hebben een praatplaat ontvangen waarop zij kunnen aangeven wat zij belangrijk en mooi vinden. Zo kunnen ze kiezen voor bepaalde beweegtoestellen of voor een groenelement zoals een slangenhaag of boomgroepen. Dit helpt ons om keuzes te maken.”
 • Coronarichtlijn voor Zwartewaterland

  Voor de gemeente Zwartewaterland geldt op dit moment i.v.m. een toename van het aantal besmettingen van het COVID-19 virus ook een quarantaine advies voor de huisgenoten van nauwe contacten. Is iemand een nauw contact van een leerkracht/docent of klasgenoot dan is er alleen een quarantaine advies voor het nauwe contact en niet voor de huisgenoten van het nauwe contact. Lees hieronder meer over de richtlijn van de GGD IJsselland. 
 • Hasselt krijgt een ‘nieuwe’ Veerpoort

  In mei 2021 starten, in opdracht van de gemeente Zwartewaterland, Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) en bouwbedrijf Kijk in de Vegte met de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort. “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van gemeente Zwartewaterland, de Historische vereniging Hasselt en Stichting Archeologie Zwartewaterland in vervulling. Op deze manier blijven de restanten van de Veerpoort voor de toekomst zichtbaar,” aldus wethouder Harrie Rietman.
 • Gemeente Zwartewaterland organiseert online informatiebijeenkomst over wind- en zonne-energie

  Op woensdag 24 maart organiseert gemeente Zwartewaterland een online informatiebijeenkomst over wind- en zonne-energie in Zwartewaterland. Het doel van de avond is om inwoners mee te nemen in de duurzame thema’s en welke veranderingen nodig zijn om in de toekomst te kunnen wonen en werken in een leefbaar klimaat. De online informatiebijeenkomst start om 19:30 uur en duurt tot ± 20:45 uur. Wethouder Harrie Rietman: “Dat we over moeten stappen naar duurzame energie is bekend. En dat we daarbij zonneparken én windmolens nodig hebben ook. Dit willen we samen met onze inwoners doen. Samen werken aan een duurzaam Zwartewaterland.”
 • Vaartuigen verwijderen vanaf 1 april in verband met maaiseizoen

  Het maaiseizoen gaat binnenkort beginnen. Daarom mogen er geen (roei)boten of andere obstakels in de berm van het openbaar groen liggen. Heeft u een boot of ander obstakel die nog op de wal ligt? Dan vragen wij u uw boot op zijn laatst donderdag 1 april 2021 weg te halen of in het water af te meren. Zo vormen de boten geen hinder bij de maaiwerkzaamheden.

Heeft u gevonden wat u zocht?