Lees hier de nieuws- en persberichten van de gemeente Zwartewaterland

 • De gemeenteraad vergadert als regel tweemaal per maand op donderdagavond in het gemeentehuis in Hasselt. De eerstvolgende raadsvergadering is op donderdag 9 december 2021. In verband met de coronamaatregelen kunt u deze vergadering niet fysiek bijwonen. De raadsvergadering zal worden gestreamd en is te volgen via www.zwartewaterland.nl/raadsvergadering. De raadsvergadering zal in ieder geval ook te beluisteren zijn via ZwartewaterFM.
 • De raadsagenda van donderdag 9 december is ingekort. De ‘Transitievisie Warmte’ en ‘Percentage lokaal eigendom bij het opwekken van nieuwe energie’ worden doorgeschoven naar de raadsvergadering van 13 januari, zo heeft de agendacommissie van de gemeenteraad besloten.
 • Geld besparen door uw huis te verduurzamen. Daarover houden de gemeente Zwartewaterland, DCZ en energiecoöperatie Energiek Zwartewaterland op dinsdag 14 december tussen 20.00 en 21.00 uur een online informatieavond. Woningeigenaren ontvangen handige tips en informatie over energie besparen, aardgasvrij wonen en verschillende financieringsregelingen. De eerste 100 aanmeldingen voor de informatieavond krijgen een energiebespaartas cadeau.
 • De gemeente Zwartewaterland maakt een nieuwe hondenuitlaatstrook aan het Westeinde in Zwartsluis. De gemeente komt hiermee tegemoet aan de wens van buurtbewoners. De werkzaamheden starten maandag 6 december en duren ongeveer een week.
 • De provincie Overijssel voert op dinsdag 7 en woensdag 8 december 2021 reparatiewerkzaamheden uit op de provinciale weg N334 bij de kruising Het Singel en de Berkenlaan/Schoolstraat in Zwartsluis.
 • In verband met corona is de oproep zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Als je toch naar je werk moet reizen, kun je nu gratis een week lang een e-bike proberen bij MijnStadsfiets in Hasselt.
 • Het gemeentebestuur wil inwoners van Zwartewaterland laten profiteren van de opbrengsten van duurzame energie. Dat kan als de gemeente het voortouw neemt. "Met grootschalige duurzame energie vragen we iets van inwoners en bedrijven", zegt wethouder Harrie Rietman. "Wij vinden het wel zo eerlijk als zij er dan ook iets voor terugkrijgen. Daarom zeggen wij: grote wind- en zonneparken moeten zoveel mogelijk lokaal eigendom worden." Op donderdag 13 januari bespreekt de gemeenteraad van Zwartewaterland de rol van de gemeente.
 • De gemeente Zwartewaterland streeft ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Woningen en gebouwen worden dan duurzaam verwarmd. Hoe dat moet, staat omschreven in de Transitievisie Warmte. “Stap voor stap, wijk voor wijk gaan we van het aardgas af”, zegt wethouder Harrie Rietman. “Samen met bewoners en bedrijven stellen we plannen op om huizen en bedrijfsgebouwen duurzaam te verwarmen.”
 • Drie relatief jonge ondernemers in Zwartewaterland kregen deze week een bloemetje van de gemeente. “De manier waarop zij hun bedrijf runnen in deze moeilijke coronatijd verdient grote waardering”, zegt burgemeester Eddy Bilder vandaag, tijdens de Dag van de Ondernemer.
 • Op dinsdag 23 november kunnen inwoners het webinar Energieneutraal Verbouwen volgen. Tijdens deze online bijeenkomst vertelt de energieneutraalcoach over de mogelijkheden die er zijn om de woning energiezuiniger en zelfs energieneutraal of energiepositief te maken.
 • De voormalige Bodewes-locatie mag van het college van Burgemeester en wethouders worden omgebouwd tot groen bolwerk met recreatiewoningen en een haven. De gemeenteraad praat komende donderdag over het aangepaste bestemmingsplan. “Dit is een mooie kans om Hasselt een nieuwe markante stadsentree te geven en een stukje historie terug te brengen”, zegt wethouder Harrie Rietman.
 • Vandaag start de landelijke CO-campagne. Centraal daarin staat de slogan: Ventileer – Controleer – Alarmeer. Helaas zijn de gevaren van koolmonoxide (CO) weer bijna dagelijks in het nieuws. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging. De landelijke veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting vragen twee weken lang aandacht voor de gevaren van de sluipmoordenaar CO.
 • De Grintwal in Hasselt is morgen gedeeltelijk afgezet. Ook een aantal parkeerplaatsen op deze locatie is niet toegankelijk. Dit is nodig om de drijvende steiger aan de Kaai veilig uit het Zwarte Water te kunnen halen.
 • Als de koude maanden aanbreken, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Steekt u in huis uw houtkachel of open haard aan? Voorkom overlast door rook of geur. Heeft u last van iemand die stookt? Ga dan met elkaar het gesprek aan.
 • De drie zwembaden in Zwartewaterland blijven open, de overdekte baden in Zwartsluis en Genemuiden worden gerenoveerd. Dit stelt het gemeentebestuur voor aan de gemeenteraad. “De zwembaden zijn belangrijk voor Zwartewaterland”, zegt wethouder Maarten Slingerland. “We wonen in een mooi gebied met veel water. Kinderen moeten dus dichtbij kunnen leren zwemmen.”
RSS feed

Heeft u gevonden wat u zocht?