Gemeente Zwartewaterland zette de afgelopen weken samen met bewoners en betrokkenen grote stappen op weg naar de nieuwe wijk Binnenveld. Ruim tachtig belangstellenden dachten tijdens twee meedenkbijeenkomsten in d’ Overtoom mee over de plannen. "Dat we met een blanco Binnenveld begonnen, maakte veel energie los", zegt wethouder Harrie Rietman.

De gemeente hoopt dat volgend jaar de schop de grond in gaat. Dan ontstaat in het gebied tussen Muiderheim en het Varkensgat ruimte voor verschillende soorten woningen en een zorginitiatief. Meerdere Genemuider organisaties werken daarin samen. Zij presenteerden hun plan ook tijdens de meedenkbijeenkomsten. Daar waren onder meer omwonenden, verenigingen uit het gebied en andere belangstellenden aanwezig.

Veel enthousiasme

Rietman is onder de indruk van het enthousiasme. Hij hoorde geen wanklank. "Mensen begrijpen de noodzaak van dit plan. Ze denken graag mee over de invulling. Ik ben bijvoorbeeld onder de indruk van volkstuinvereniging De Vruuters. Die heeft niet alleen een wensenlijst, maar wil ook een meerwaarde zijn voor de nieuwe wijk. Ook andere aanwezigen kwamen met mooie voorstellen."

Geen starters

Een lichte teleurstelling heeft de wethouder ook. Hij zag weinig starters in de zaal. "Terwijl deze wijk ook voor jonge mensen kansen biedt. We denken bijvoorbeeld na over appartementen en betaalbare vrijstaande woningen voor starters", zegt Rietman. Hij hoopt dat jongeren zich alsnog melden. De wethouder noemt het verder opvallend dat veel aanwezigen belangstelling hebben voor collectieve woonvormen. Ze willen bijvoorbeeld samen woningen bouwen of denken na over plannen zoals een Knarrenhof.

Behoud van groen

Naast wensen konden bezoekers ook hun zorgen uitspreken. Ze wijzen bijvoorbeeld op de noodzaak van een goede ontsluiting en voldoende parkeerplaatsen. Ook pleiten ze voor veel groen in de wijk en behoud van de sloot achter de woningen aan de Prins Clausstraat. Hoogbouw zien ze liever niet in de buurt van de bestaande huizen. De aanwezigen gaven de gemeente en het betrokken stedenbouwkundig bureau kortom voldoende huiswerk mee voor de zomer. Ook de gemeenteraad benoemde donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst nog een aantal aandachtspunten.

In september verder

Tijdens een derde meedenkbijeenkomst op 8 september presenteert de gemeente de resultaten daarvan. Ook moet er dan een verkavelingsplan liggen. Volgens Rietman is de derde bijeenkomst 'de meest spannende'. "We willen alle partijen bedienen, maar uiteindelijk gaan we wel voor een betaalbaar plan met betaalbare woningen. Ik ben heel benieuwd of alles past."

Kijk voor meer informatie over de plannen op www.zwartewaterland.nl/binnenveld.