In de gemeente Zwartewaterland worden alle huizen en gebouwen op termijn op een duurzame manier verwarmd. Dit is een van de opdrachten uit het Nationaal Klimaatakkoord die de CO2 uitstoot moet beperken. Hoe we dit gaan doen, hebben we beschreven in de Transitievisie Warmte.

In de Transitievisie Warmte hebben we beschreven wat er moet gebeuren om aardgasvrij te worden. In welke wijk, op welk moment en op welke manier. De overgang naar aardgasvrije woningen en gebouwen hoeft niet in een keer. Dit doen we stap voor stap. Het is belangrijk dat de stappen die we vanaf nu zetten, de goede stappen zijn. Daarbij helpen we u.

Wijkuitvoeringsplannen

Hiervoor maken we plannen met een wijk. Dit zijn de zogenoemde wijkuitvoeringsplannen. Samen met de bewoners en ondernemers van deze wijken kijken we wat we concreet kunnen doen om op termijn van het aardgas af te kunnen. Woningen kunnen niet zomaar van het ene op het andere moment van het aardgas af. Dat vraagt dus om een aanpak die aansluit bij de woning of wijk. En om beschikbare alternatieve warmtebronnen.

Collectief warmtenet

In veel gevallen is een individuele aanpak nodig. Zoals in oudere wijken waar huizen minder goed zijn geïsoleerd. In andere gevallen is een huis al zo goed geïsoleerd, dat de overgang snel kan worden gemaakt. Voor de wijken Greente in Genemuiden en Dedemsvaart-Zuid in Hasselt onderzoeken we de  mogelijkheden voor een collectief warmtenet.

Duurzame keuzes

Bewoners van en ondernemers in wijken waar we nog niet een plan voor maken, helpen we in de tussentijd bij het maken van duurzame keuzes. Bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, verhuizen of uw cv-ketel gaat vervangen. Op onze website vindt u meer informatie over subsidies en maatregelen waarmee u stap voor stap kunt beginnen. Voor hulp kunt u ook terecht bij het Duurzaam Bouwloket, het online en telefonisch energieloket van de gemeente Zwartewaterland.

Samen gaan we aan de slag voor een aardgasvrij Zwartewaterland.