'Een nieuwe voordeur scheelt al enorm…’

Renate van de Brink verhuisde drie jaar geleden met haar partner Dennis naar Hasselt. Aan de Willem Egbertsstraat trokken ze in een jaren zestig woning. Die hebben ze ondertussen aangepast aan de eisen van de tijd en de toekomst. "Ongelooflijk hoeveel je dan bespaart op de energierekening. Zeker in deze tijd...", vertelt Renate.

Renate bij haar voordeur

Na de koop pasten ze eerst de woning aan hun wensen aan. Alleen de hal en de keuken bleven in oude staat. Daarna keken ze naar andere manieren om het huis comfortabeler te maken. "Omdat ik zwanger was, wilden we niet het risico lopen dat de cv-ketel zou uitvallen. We kozen toch nog voor gas. Investeren in een alternatieve bron leek ons op dat moment te duur", legt Renate uit, die ondertussen moeder is van zoontje Boris en zwanger van een tweede telg.

Accent op isoleren

Renate en Dennis legden het accent op isoleren. Ze pakten het dak en de vloer aan. "Ondanks de subsidie die we kregen, liepen de kosten best op. Vooral in de afwerking gaat veel geld zitten. Toch zijn we achteraf blij dat we deze keuze maakten. In deze tijd met stijgende energiekosten verdien je de kosten heel snel terug. Onze energierekening is echt laag."

Alle beetjes helpen

Het is ook een kwestie van "alle kleine beetjes helpen", vindt Renate. "We zetten de verwarming bijvoorbeeld standaard op 19,5 en draaien boven alle radiatoren uit. Verder vervingen we de originele voordeur door een nieuwe. Dat scheelt enorm in tocht. We denken nu na over nieuwe kozijnen met HR-glazen. Ook willen we meer uit de aanwezige energie gaan halen."

Zonnepanelen op het dak

De acht zonnepanelen die ze op het dak legden, spelen daarbij al een rol. "Die zijn ook een prima investering. Ze vormen de basis voor andere maatregelen die je kunt nemen om uiteindelijk toch van het gas af te gaan."

Ook aan de slag met het verduurzamen van uw woning? Kijk voor tips en adviezen in ons Duurzaam Bouwloket(externe link).

Wilt u ook uw verhaal delen? Mail ons op duurzaam@zwartewaterland.nl.