Tijdens de Energiebespaarweken vulde Pieter Doosje de vragenlijst ‘Hoe duurzaam is uw huis’ in. Zonder dat hij wist dat hij een prijs kon winnen, sleepte hij de bouwmarktbon van 250 euro in de wacht. Robin Groenewold, projectleider duurzaamheid van de gemeente Zwartewaterland, overhandigde hem de bon en ging in gesprek over het verduurzamen van zijn huis dat is gebouwd rond 1950.

Pieter woont er inmiddels 35 jaar. “Ik zie om me heen dat steeds meer mensen bezig zijn met verduurzamen. Onze kinderen zijn druk

met isoleren, dan ga je er zelf ook over nadenken. En we willen hier wel blijven; we vinden het huis en het plekje zo mooi. Maar, waar begin je? Kun je vloerisolatie doen met een houten vloer? Hoe kan ik anders koken? Moet ik de meterkast verbouwen? Ik vond het allemaal een beetje lastig.”

De energieadviseur op bezoek

Om meer te weten over de mogelijkheden wilde ik naar de Energiemarkt in Sluuspoort, maar daar kon ik niet bij zijn. Ik heb daarom zelf contact opgenomen met de energieadviseur. Ik heb eerst het webinar bekeken. Toen werd wel duidelijk wat ik eerst moest doen. De jas van het huis, dat is belangrijk.” Robin beaamt dat. “De schil eerst. Pak het stap voor stap aan.”

Aan de slag

Pieter kreeg advies op maat van de energieadviseur. “Toen ik eenmaal offertes had, kwam het in een stroomversnelling. De spouwmuurisolatie zit er al in. Nu zijn de ramen aan de beurt voor HR++ glas. Wij hebben glas in lood en dat is qua isoleren wel te doen, maar heel duur. Daarom hebben we beneden voorzetramen geplaatst. In de gang en boven gaat het glas in lood er uit. Jammer, maar het zijn tochtramen. Daarna kunnen we nog zonnepanelen plaatsen. Onze CV-ketel is nog maar 3 jaar oud, dus een warmtepomp is nu geen optie.”

Subsidies

Pieter weet dat er subsidies te krijgen zijn. Robin licht toe: “Omdat je de spouw én het glas doet, krijg je maximale subsidie. De subsidie van de gemeente kun je bovenop de landelijke subsidie doen. Het is dan nog steeds een investering, maar het scheelt wel veel. Het zijn maatregelen waar je echt geen spijt van krijgt om te doen. Bovendien wordt je energielabel ook beter, dus interessant mocht je ooit je huis gaan verkopen.” Met de 250 euro weet Pieter wel raad. “De ramen moeten straks opnieuw geschilderd worden, dat is een goede bestemming.”

Wilt u ook advies van een energieadviseur? Bekijk dan eerst een webinar op zwartewaterland.nl/webinars