Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start. Vanaf vandaag tot en met 31 oktober 2023 gaat Zwartewaterland de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Ook in België vindt dit jaar voor het eerst een tegelwip competitie plaats. De aftrap wordt vandaag gedaan met een heus nationaal wip lied. Pak je schep, zing mee met ‘Wip Holland Wip’ en vergroen je tuin. 

Zwartewaterland wipt mee

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden. Het is de 2 keer dat Zwartewaterland deelneemt.

Het succes van de nieuwe Nederlandse volkssport is ook over de grens opgemerkt. Dit jaar wordt het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd.

Tegelwippen in Zwartewaterland

Ook Zwartewaterland 'wipt' weer mee. Om opnieuw een succes van dit NK te maken, zoekt de gemeente inwoners die samen met de gemeente hun straat willen vergroenen. Zij kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Lees meer informatie op www.zwartewaterland.nl/nl-tegelwippen.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. En dat geldt ook voor Zwartewaterland. Nieuw onderzoek wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Zwartewaterland roept daarom alle inwoners op om mee te wippen. 

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. “Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden”, zegt Lodewijk. “Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond.”

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. In de drie grote steden is zelfs bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft dichtgelegd met tegels. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

Wip Zwartewaterland Wip

Vanaf vandaag start Zwartewaterland met het verwijderen van tegels en roept bedrijven en inwoners op hetzelfde te doen. Om deelname aan het NK Tegelwippen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op die u helpen uw tuin te vergroenen. Inspiratie in de vorm van tuintips en best practices zijn gebundeld op de website van het NK Tegelwippen.