Een groener Nederland begint in uw eigen tuin. Minder tegels en meer planten en bloemen in uw achtertuin, een geveltuintje naast uw voordeur, of een groen schoolplein. Er zijn veel mogelijkheden om tegels te vervangen voor groen. En elke tegel telt.

Zwartewaterland doet mee

Het NK Tegelwippen(externe link) is dé wedstrijd waarin inwoners uit heel Nederland tegels verruilen voor planten. Daarmee maken we samen de leefomgeving klimaatrobuuster en verbeteren we de biodiversiteit. 

13.048 tegels in 2022

In 2022 deden we voor het eerst mee met het NK Tegelwippen. Samen met onze inwoners wipten we toen 13.048 tegels. Daarmee eindigden we op de 8e plaats in het klassement voor kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners).

18.872 tegels in 2023

In 2023 organiseerden we meer acties om onze inwoners te helpen bij het wippen van tegels. Inwoners konden op twee plekken in de gemeente gratis hun gewipte tegels inleveren. Ook konden inwoners korting krijgen op de aanschaf van nieuwe planten. Bovendien ging de gemeente met verschillende inwoners en vrijwilligers aan de slag om straten in Zwartewaterland te vergroenen. Bekijk hieronder een korte sfeerimpressie. Samen met alle initiatieven van onze inwoners kwamen we in 2023 tot maar liefst 18.872 gewipte tegels. Daarmee eindigden we op de 14e plaats.

Ook tegelwippen?

Wipt u tegels? Gaat u aan de slag met het vergroenen van uw tuin of straat? Of heeft u een goed idee om uw straat of wijk te vergroenen? We horen het graag. U kunt uw reactie opsturen met het formulier hieronder.

Stuur ons uw idee of plan

Waarom tegelwippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We krijgen steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend.
Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het  regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen, heeft een positief effect op de gezondheid en zorgt voor meer insecten en dieren.

Tips en inspiratie

Door het ontstenen worden straten en tuinen beter geschikt voor het klimaat. Dat zorgt voor minder hitte in de zomer en minder wateroverlast het najaar en winter. Maar meer groen maakt uw straat of tuin ook vrolijker en levendiger en draagt bovendien bij aan een betere biodiversiteit.

Kijk voor inspiratie op de website van het NK Tegelwippen(externe link)