Een groener Nederland begint in uw eigen tuin. Minder tegels en meer planten en bloemen in uw achtertuin, een geveltuintje naast uw voordeur, of een groen schoolplein. Er zijn veel mogelijkheden om tegels te vervangen voor groen. En elke tegel telt.

Zwartewaterland doet mee

Het NK Tegelwippen(externe link) is dé wedstrijd waarin inwoners uit heel Nederland tegels verruilen voor planten. Daarmee maken we samen de leefomgeving klimaatrobuuster en verbeteren we de biodiversiteit. Samen met uw hulp maken we een succes van het NK Tegelwippen.

Doe mee aan de kortingsactie

Gaat u tegels wippen? Doe mee aan onze kortingsactie. In ruil voor gewipte tegels ontvangt u maximaal € 20 korting op plantmateriaal. Lees de actievoorwaarden en doe mee!

Bekijk de actievoorwaarden

Gratis inleveren van uw tegels

We bieden u de mogelijkheid om gewipte tegels gratis in te leveren. Dat kan op 2 plekken: bij Van Dijk Containers in Genemuiden en Schagen Infra in Hasselt.

Lees hoe u uw tegels gratis inlevert

Hoe werkt het?

Het aantal tegels dat u wipt, geeft u op via de website nk-tegelwippen.nl. U vult hier uw naam en adresgegevens in en stuurt een foto als bewijs mee. Deze tegels worden opgeteld bij de tegelteller van de gemeente. Zo strijden we niet alleen samen voor een goede eindklassering van Zwartewaterland, maar maakt u bovendien kans op mooie (tuin)prijzen.

Geef het aantal gewipte tegels door(externe link)

Waarom tegelwippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We krijgen steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend.
Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het  regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen, heeft een positief effect op de gezondheid en zorgt voor meer insecten en dieren.

Tips en inspiratie

Door het ontstenen worden straten en tuinen beter geschikt voor het klimaat. Dat zorgt voor minder hitte in de zomer en minder wateroverlast het najaar en winter. Maar meer groen maakt uw straat of tuin ook vrolijker en levendiger en draagt bovendien bij aan een betere biodiversiteit.

Kijk voor inspiratie op de website van het NK Tegelwippen(externe link)