Steeds meer inwoners voelen zich betrokken bij het verduurzamen van hun omgeving. Overijssel kent ruim 80 lokale initiatieven. Inwonersgroepen zetten zich in om nieuwe energie op te wekken en energie te besparen. Een van deze inwonersgroepen is “Energiek Zwartewaterland”. 

Energiek Zwartewaterland

Wat is Energiek Zwartewaterland?

De gemeente Zwartewaterland energieneutraal, dit is waar energiecoöperatie Energiek Zwartewaterland een bijdrage aan levert. Energiek Zwartewaterland is van en voor alle inwoners uit de gemeente. De vrijwilligers werken samen met lokale bedrijven en de gemeente Zwartewaterland.

Energiek Zwartewaterland helpt bij het opzetten van Postcoderoos- en het verduurzamen van de bestaande bouw. Zij zijn daarnaast ook onderdeel van het Buurkracht project Barsbeek. 

Postcoderoosregeling

De postcoderoosregeling is voor inwoners die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen plaatsen, maar wel gebruik willen maken van zonne-energie. Via deze regeling is dit mogelijk. Inwoners uit de gemeente kunnen lid worden van Energiek Zwartewaterland. U kunt dan voor een aantal zonnepanelen deelnemen aan de regeling. Hiervoor betaal je, afhankelijk van dit aantal zonnepanelen, een bedrag.

De coöperatie plaats deze zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld een fabriek of een boerderij. Deze zonnepanelen wekken energie op. Deze energie levert de coöperatie aan energiebedrijf Greenchoice. Voor deze opgewekte stroom, tot maximaal 10.000 kWh, hoeft u 15 jaar lang geen energiebelasting te betalen.

Aardgasvrij Barsbeek

Inwoners van Barsbeek in Zwartsluis onderzoeken welke opties er voor deze buurt zijn om een aardgasvrije buurt te zijn. Dit doet de gemeente in samenwerking met Buurtkracht en de gemeente Zwartewaterland. De resultaten van dit onderzoek gebruikt de gemeente als inspiratie voor de rest van de gemeente. De type woningen in deze wijk lijken erg geschikt om aardgasvrij te maken. De inwoners, de gemeente en Buurtkracht stellen samen een plan op voor een aardgasvrij Barsbeek: welke stappen zijn er te nemen per woningtype, wat is er nu al mogelijk en wat zijn de kosten? Op de hoogte blijven van dit project kan via de webpagina van dit project: www.buurkracht.nl/barsbeek.

Voorbeelden aardgasvrij

Is uw woning al aardgasvrij of bent u bezig dit te realiseren en wilt u dit delen met ons delen? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@zwartewaterland.nl