Na de succesvolle proef van vorig jaar breiden de gemeente Zwartewaterland en ROVA de actieve bestrijding van de Japanse duizendknoop verder uit. Dit moet in de komende jaren zorgen voor minder overlast door deze plant. Wethouder Maarten Slingerland onthulde vanochtend een informatiebord bij één van de locaties die is aangemerkt voor bestrijding. Slingerland: "Door zijn sterke groeikracht verdringt de duizendknoop andere plantensoorten. Ook maakt de plant straten, wegen en riolering kapot. Bestrijding is dus hard nodig."

Wethouder Slingerland bij het informatiebord

De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is naar Europa gehaald als tuinplant. De Japanse duizendknoop vermeerdert zich door verplaatsing van de grond met wortelstokken of door de verspreiding van maaisel. In de gemeente Zwartewaterland komt de Japanse duizendknoop vooral voor op locaties waar tuinafval is gedumpt.

Bestrijden door af te graven

De medewerkers van ROVA gaan de Japanse duizendknoop met wortels en al uitgraven. Zo voorkomen zij dat de plant zich makkelijk kan verspreiden. “Na deze aanpak is de plant nog niet volledig weg, omdat kleine afgebroken stukjes wortels weer kunnen uitlopen. De komende jaren worden de locaties daarom geregeld gecontroleerd en worden de kleine opkomende plantjes uitgegraven”, zegt Robert van Iersel, beleidsmedewerker Beheer Buitenruimte bij ROVA.

De verwachting is dat gedurende de behandeling de duizendknoop steeds minder sterk opkomt en dat na 5 jaar de locaties volledig schoon zijn. En dat is belangrijk weet wethouder Maarten Slingerland: “De Japanse duizendknoop is een groot risico voor de biodiversiteit en de buitenruimte. Het verdringt andere beplanting. Daarnaast veroorzaakt deze plant veel schade aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen. Door nu op nog meer plekken de plant met elektrocutie te behandelen, kunnen we die overlast samen met ROVA actief tegengaan.”

Vervolg na proef met stroom

Vorig jaar begon de gemeente samen met ROVA een proef om de plant onder stroom te zetten. Deze bestrijding met elektrocutie blijkt succesvol. De aanpak is daarmee een goede aanvulling op het bestrijden van de plant door deze uit te graven.

Op locaties waar de plant moeilijk afgegraven kan worden, wordt de plant nu met stroom behandeld. Daarbij gaat een elektrische lading van tussen de 3.000 en 5.000 volt door de stengel en de wortel. Door het regelmatig herhalen, ontstaat schade aan de wortelstokken en gaat de plant kapot.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u Japanse Duizendknoop in uw tuin? Dan kunt u de plant het beste met alle wortels verwijderen. Gooi daarna de plant met wortelresten bij het restafval. Doe de plant niet bij het gft-afval. Verspreiding kan ontstaan via compost die daarvan gemaakt wordt. Ziet u ergens de duizendknoop in de openbare ruimte? Maak dan een melding bij de gemeente Zwartewaterland.