In de nacht van 23 op 24 februari 2022 vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. Door de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende gevechten is een vluchtelingenstroom op gang gekomen vanuit Oekraïne. Volgens schattingen van UNHCR zijn ongeveer anderhalf miljoen mensen op de vlucht geslagen. Het grootste deel van deze vluchtelingen verblijft op dit moment in de buurlanden om Oekraïne. Een deel daarvan reist door naar de rest van Europa waaronder Nederland. De opgave om deze groep op te vangen, is voor Europa en voor Nederland een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Автоматично перекласти цю сторінку(externe link)

Nederland maakt zich daarom op voor grootschalige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dit gebeurt zorgvuldig, zodat de vluchtelingen de opvang krijgen die ze onder deze omstandigheden nodig hebben. Het kabinet wil dat alle 25 Nederlandse veiligheidsregio's op korte termijn 1.000 Oekraïense vluchtelingen moeten opvangen. Binnen de Veiligheidsregio IJsselland is afgesproken om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in nauw overleg met elkaar te organiseren.

In Zwartewaterland is de bereidheid om te helpen groot. Dat is kenmerkend voor onze gemeenschap. Iedereen wil klaar staan om te zorgen voor een kwalitatief goede opvang van vluchtelingen. Daarom zijn er veel initiatieven ontstaan om vluchtelingen op te vangen. Het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland gaat lokale initiatieven faciliteren om te zorgen dat de vluchtelingen in onze gemeente goede basisvoorzieningen krijgen. Door de krachten te bundelen, zorgen we ervoor dat de opvang in onze gemeente straks goed wordt georganiseerd. Op korte termijn, maar als dat door de omstandigheden in Oekraïne nodig blijkt te zijn, ook zeker voor de langere termijn.

Het is de bedoeling om na de eerste 1.000 opvangplekken per regio nog eens 1.000 opvangplekken te maken. Op die manier komen de komende periode een totaal van circa 50.000 opvangplekken voor Oekraïners beschikbaar.