De aanslag voor de gemeentelijke belastingen valt deze week bij u op de deurmat. Vanaf 31 januari is uw aanslagbiljet ook zichtbaar in Mijn Zwartewaterland. Daarnaast kunt u de de aanslag raadplegen via de digitale Berichtenbox van MijnOverheid.

Klik op de afbeelding voor een grote versie.

Met de gemeentelijke belastingen betaalt u onder andere de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, hondenbelasting en rioolheffing. Op de aanslag staat ook de nieuwe WOZ-waarde van uw huis, bedrijfspand, perceel grond of andere onroerende zaak.
 
We gebruiken de opbrengst van de gemeentelijke belastingen om allerlei taken uit te voeren. Denk hierbij aan het onderhoud van het riool, wegen, straatverlichting, sportaccommodaties en diverse soorten van zorg.

Veelgestelde vragen

Op www.zwartewaterland.nl/belastingen leest u alle informatie over de gemeentelijke belastingen, het betalen van de aanslag, automatische incasso en kwijtschelding. Ook staan hier de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Bel naar 14 038 of mail naar belastingen@zwartewaterland.nl.

Opvragen taxatieverslag

De gemeente bepaalt elk jaar de waarde van uw huis, gebouw, perceel of grond. Dit wordt de waardering onroerende zaken (WOZ) genoemd, de WOZ-waarde. De WOZ-waarde staat op de aanslag OZB. Wilt u weten hoe wij de WOZ-waarde van uw huis bepalen? Vraag dan het taxatieverslag op. Dit kan op www.zwartewaterland.nl/woz-waarde.

Let op! Door technische problemen is uw taxatieverslag misschien niet direct zichtbaar. Staat uw taxatieverslag nog niet in Mijn Zwartewaterland? Probeer het dan op een later moment nog eens. Of bel of mail ons op 14 038 of woz@zwartewaterland.nl. Wij sturen u het taxatieverslag dan toe.

WOZ-waarde? Check het eerst samen met ons

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde? Of heeft u vragen? Bel ons: 14 038. We nemen dan samen de gegevens door en passen de waarde meteen aan als dat nodig is. Dat is wel zo snel en makkelijk. Moet een taxateur de woning alsnog opnemen? Dan plannen we direct een afspraak in. Dat is helemaal gratis.

Bezwaar maken

Wanneer u na een gesprek of overleg met de gemeente het toch nog niet eens bent met uw WOZ-waarde, dan kunt u alsnog bezwaar maken. Dat kan schriftelijk binnen 6 weken na de datum die op uw aanslag staat. Neem daarom op tijd contact met ons op. Dan hebben we voldoende tijd om samen naar uw bezwaar te kijken.

Wilt u weten hoe wij de WOZ-waarde hebben berekend? Bekijk de animatie hieronder.

Uitgeschreven tekst uit de video

 • Hoe berekenen wij de WOZ-waarde van uw woning?
 • Uw gemeente bepaalt elk jaar de waarde van uw woning. Dit wordt de Waardering Onroerende Zaken genoemd, de WOZ-waarde. U ontvangt ieder jaar een aanslagbiljet van uw gemeente met daarop de WOZ-waarde van uw woning.
 • Bij het bepalen van de WOZ-waarde kijken wij naar de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen en de ligging, staat en gebruiksoppervlakte van uw woning. 
 • De gebruiksoppervlakte is het aantal vierkante meters in uw woning die gebruikt kunnen worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Dit is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars en taxateurs werken. Ook gemeenten gebruiken deze meetmethode.
 • Wij beschikken over steeds meer gedetailleerde kenmerken van uw woning en bijgebouwen.
 • Zo zien wij bijvoorbeeld op luchtfoto's veranderingen op, aan of rondom uw woning.
 • Onderdelen zoals een garage, aanbouw of dakkapel worden geregistreerd en meegenomen in de WOZ-waarde. Ook het onderhoud, het type woning en de oppervlakte van het perceel hebben invloed op de waarde. 
 • Als u vindt dat uw verouderde badkamer, keuken of achterstallig onderhoud van uw woning aanleiding is om de waarde aan te passen, bel ons dan gerust.
 • De onderdelen die uw WOZ-waarde bepalen staan op het taxatieverslag. Deze vindt u op uw persoonlijke pagina op onze website of op MijnOverheid.nl.
 • Is er toch een reden om bezwaar te maken, bel dan eerst even met ons. Dat bespaart veel papierwerk. Met één telefoontje krijgt u meer duidelijkheid over uw WOZ-waarde.
 • En moet die inderdaad worden aangepast dan wordt dat direct geregeld.
 • Meer weten over de WOZ-waarde? Of denkt u dat de gegevens niet kloppen? Neem contact met ons op.