De gemeente Zwartewaterland houdt sinds 2020 webinars om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun woning. Het echtpaar Beens uit Genemuiden werd deze week de 1000e deelnemer. Om bij die mijlpaal stil te staan, ging wethouder Harrie Rietman dinsdag bij het echtpaar langs. Hij overhandigde de twee een cheque ter waarde van € 250. Daarmee kunnen ze een start maken met het verduurzamen van hun woning.

Wethouder Rietman overhandigt cheque aan echtpaar Beens

Tijdens het webinar 'Zo bespaart u geld en energie, verduurzaam uw huis' kreeg opnieuw een groot aantal inwoners handige tips en adviezen om aan de slag te gaan met het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Zelfs met de ingestelde plafondprijzen is het een uitdaging om energiekosten in de hand te houden. “Wonen in een verduurzaamde woning is comfortabel, energiezuinig én voordelig. Daarom vinden wij het belangrijk om deze webinars te organiseren” legt wethouder Harrie Rietman uit.

Gratis energieadviesgesprek

Na afloop van de webinars is er altijd de mogelijkheid om een gratis energieadviesgesprek aan te vragen. Inmiddels heeft de gemeente al 600 van deze gesprekken gevoerd met woningeigenaren. Rietman is blij met deze effectieve manier van informeren en mensen helpen hun huis te verduurzamen. “Het is mooi om te zien is dat 60% van de mensen die een gesprek voeren ook echt energiemaatregelen treft.”

Mooie verrassing

Tijdens het webinar van maandag 13 februari werd de 1000e deelnemer bekendgemaakt. Dat waren meneer en mevrouw Beens uit Genemuiden. Omdat het echtpaar plannen had om hun huis verder te verduurzamen, meldde mevrouw Beens zich aan voor het webinar. Dat ze de 1000e zou zijn en uit handen van wethouder Harrie Rietman een cheque zou ontvangen, was een mooie verrassing.

Op de vraag wat zij met de cheque gaat doen, hoefde ze niet lang na te denken: dubbelglas! “Dat is in onze woning lastig omdat we nog glas-in-lood-ramen hebben en die willen we niet missen. We kunnen dit gedeeltelijk oplossen met voorzetramen.” Ook oriënteert echtpaar Beens zich op zonnepanelen. “Als je naar onze leeftijd kijkt, dan zou je denken, waar beginnen die mensen aan? Laat ze lekker in een appartementje trekken. Maar dat willen we niet en ons huis heeft niet bepaald een gunstig energielabel. Linksom of rechtsom, het is dus heel belangrijk om anders met onze energie om te gaan. Deze cheque is een mooi begin!”

Webinar gemist?

Heeft u het webinar gemist maar wilt u toch graag weten hoe u kunt besparen op energie? Kijk het webinar van de gemeente Zwartewaterland terug op een moment dat het u uitkomt op www.zwartewaterland.nl/webinars.