Tijdens de raadsvergadering van gisteravond zijn de drie wethouders voor het nieuwe college van Zwartewaterland geïnstalleerd. Maarten Slingerland (SGP) en Harrie Rietman (PvdA) keren voor een nieuwe termijn terug. Jan van der Poel (CU) treedt nieuw toe tot het college. Van der Poel vervangt Gerrit Knol die gisteren zijn laatste raadsvergadering als wethouder bijwoonde.

Maandag presenteerden de SGP, CU en PvdA al het coalitieakkoord met motto 'In vertrouwen verder bouwen'. Daarmee hebben de drie partijen binnen twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen een akkoord bereikt. Dat coalitieakkoord werd gisteren besproken tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis, waarna via een stemronde de wethouders werden benoemd.

Slingerland, die namens de grootste partij de formatie leidde, werd met 13 van de negentien stemmen gekozen als wethouder. Ook Rietman kreeg 13 van de negentien stemmen. Jan van der Poel kreeg van de raad 14 van de negentien stemmen. Na hun beëdiging kregen de drie wethouders een bos bloemen uitgereikt van burgemeester Eddy Bilder.

Afscheid

Van der Poel treedt daarmee nieuw toe tot het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland. Hij werd geboren in Veenendaal, maar is sinds 1995 woonachtig in deze omgeving. Eerst in Mastenbroek en tegenwoordig in Hasselt. Van der Poel is begonnen als leerkracht van de Prins Willem-Alexander School en groeide al snel door naar de rol van directeur en vervolgens naar algemeen directeur. Daarnaast was hij vrijwillig brandweerman en bestuurder van Scholengroep IJsselrijk, met in totaal zestien scholen in zeven gemeenten. Ook is Van der Poel actief in  een aantal landelijke organisaties en verenigingen.

In het college van Zwartewaterland is Van der Poel de vervanger van Gerrit Knol, die eerder besloot te stoppen als wethouder. Voor Knol wordt op donderdag 16 juni een afscheid gehouden.