Wethouder Gerrit Knol heeft Fay en Storm Boxum gefeliciteerd met hun recente zwemprestaties. De twee zwemmers uit Zwartsluis gooiden afgelopen december hoge ogen tijdens het Nederlands kampioenschap in Eindhoven. Op het gemeentehuis ontvingen zij vandaag uit handen van wethouder Knol een presentje. "Elke sport heeft voorbeeldfiguren nodig. Wat mij betreft zijn jullie die vaandeldragers", aldus de wethouder.

De 12-jarige Fay Boxum en haar 14-jarige broer Storm Boxum zwemmen voor SWOL 1894. Afgelopen december nam het tweetal deel aan het Nederlands kampioenschap korte baan voor junioren in Eindhoven. In het grote klassement wist Fay vier keer naar goud en vier keer naar zilver te zwemmen. Ze zwom in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion bovendien een nieuw Nederlands record voor 12-jarigen op de 400 meter wisselslag. Met haar tijd verbeterde de zwemster uit Zwartsluis het oude record uit 2018 met maar liefst 7.91 seconden.

Begin december werd Fay ook al Nederlands kampioen op de 800 meter tijdens het NK in Den Haag. Storm won bij het NJK in Eindhoven zilver op de 200 meter schoolslag en brons op de 100 meter schoolslag. In september werd hij Nederlands kampioen op de 1500 meter schoolslag in het open water. Fay veroverde op hetzelfde toernooi de nationale titel op de 2500 meter vrije slag en 1500 meter schoolslag.