Zwartewaterland doet ook dit jaar weer mee aan de Week van de Opvoeding. Het thema is 'Samen delen, samen weten'. Alles draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Geef je nu op voor de activiteiten! De Week van de Opvoeding is van 2 tot en met 8 oktober.

Drie activiteiten

Voor elke opvoeder is het belangrijk om verbinding te maken, met elkaar als opvoeders, maar ook met anderen uit de omgeving die bij de opvoeding betrokken zijn. Door kennis en ervaringen te delen komen we dichter bij elkaar. En door samen te delen weten we meer. En daarom is het thema van de Week van de Opvoeding 2023 net als vorig jaar: Samen delen, samen weten. Tijdens de Week zijn er drie activiteiten. 

Programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

Het middelengebruik onder jongeren in Zwartewaterland is de afgelopen jaren toegenomen. Het gebruik van alcohol, tabak en softdrugs is hoger dan in de regio. Met de huidige aanpak verandert dit niet. Daarom start de gemeente een nieuw programma: Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Kortweg OKO. Met OKO willen wij de omgeving van de jongeren veranderen. Dit kunnen we niet alleen. Daar hebben wij jou voor nodig! Kom daarom naar de startbijeenkomst en ga met ons in gesprek!

Voor wie: ouders, (sport-)verenigingen, maatschappelijke organisaties en onderwijs
Waar: Sporthal Anna van der Breggen, Hasselt
Wanneer: 4 oktober 2023, 17.00 – 19.00 uur
Opgeven: l.vandenberg@zwartewaterland.nl

Workshop Regels en Grenzen

Welke ouder herkent het niet. Je staat in een drukke winkel. Ineens krijgt je kind een driftbui en jij krijgt de boze blikken van omstanders. Driftbuien horen bij de ontwikkeling van een kind. Maar hoe ga je hiermee om? Hoe geef je grenzen aan? Daarover en over andere onderwerpen gaan we met elkaar in gesprek tijdens de Workshop Regels en Grenzen.

Voor wie: ouders en opvoeders van kinderen van 0 tot 12 jaar
Wanneer: 5 oktober 2023, 9,30 – 11.30 uur
Waar: ’t Olde Stadhuus, Genemuiden
Opgeven: a.vandenarend@zwartewaterland.nl

Cursus Positief Opvoeden

Positief Opvoeden begint met aandacht geven aan je kind. Zo kun je als ouder en opvoeder ongewenst gedrag tegengaan en positief gedrag stimuleren. Deze cursus helpt daarbij. Met verschillende vaardigheden en strategieën leer je op een positieve manier te sturen. De cursus bestaat uit vijf avonden. De start valt in de Week van de Opvoeding. Hier vind je meer informatie over de cursus.

Voor wie: ouders en opvoeders van kinderen van 2 tot 12 jaar
Waar: Sluuspoort, Zwartsluis
Wanneer: 1e avond 3 oktober, 19.30 - 21.30 uur
Kosten: 15 euro
Opgeven: sociaaldomein@zwartewaterland.n

Gezond en Gelukkig Zwartewaterland

De gemeente en 50 organisaties zetten zich in voor een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Dit betekent ook dat we onze kinderen een goede start met voldoende kansen willen geven. Daarom heeft de gemeente speciale programma’s die ouders ondersteunen bij de opvoeding. Onder andere tijdens de Week van de Opvoeding.