De inwoners van Zwartsluis hebben veel goede ideeën om het centrum een impuls te geven. Dit voorjaar konden zij zich aanmelden voor een Dorpscheque om hun plannen uit te voeren. Het is nu aan de inwoners om uit deze initiatieven de beste ideeën te kiezen. Dit kan online op Zwartewaterland.nl/stemronde.

Samen met de gemeente Zwartewaterland heeft een werkgroep met inwoners en ondernemers uit Zwartsluis het initiatief voor de Dorpscheques in het leven geroepen. De ideeën die voor de Dorpscheques zijn ingediend, moeten straks bijdragen aan een prettige, mooie en levendige dorpskern.

In totaal zijn er zo’n 30 initiatieven aangemeld. Wethouder Jan van der Poel: “Het is fantastisch om te zien hoe groot de betrokkenheid is . We hebben veel ideeën ontvangen. Het waren ook hele gevarieerde en interessante ideeën die echt een toevoeging kunnen zijn voor Zwartsluis. Van het plaatsen van bankjes tot een educatieve wandelroute door het centrum. Het is nu aan de inwoners om hieruit de beste ideeën te kiezen.”

Blij verrast

Uit alle inzendingen heeft de jury, bestaande uit Margreet Bosma, Ivo Eenkhoorn, Sander Frank, Egbert Knoeff, Johan Slurink en Hans Winter, een eerste selectie gemaakt. De initiatiefnemers hebben hiervoor de mogelijkheid gehad om hun idee nader toe te lichten. "Als jury zijn we blij verrast met de vele initiatieven. Het laat duidelijk zien hoe betrokken de Sluziger is. Dat er massaal gebruik is gemaakt van het initiatief geeft duidelijk aan dat men het ook leuk vindt om mee te denken en er bovendien veel ideeën leven", aldus Hans Winter namens de jury.

Een aantal initiatiefnemers gaat op voorstel van de jury aan de slag om hun ideeën samen tot stand te brengen. “Een mooi streven”, stelt wethouder Van der Poel. “Die verbinding zorgt er straks voor dat deze initiatieven in dezelfde uitstraling kunnen worden uitgevoerd.”

Publieke stemming gestart

Na de selectie door de jury, is het nu de beurt aan de inwoners van Zwartsluis. Met een publieke stemming bepalen zij aan welke ideeën de Dorpscheques Zwartsluis worden toegekend. Stemmen kan tot uiterlijk 24 juli op www.zwartewaterland.nl/stemronde.

De initiatiefnemers van de ideeën met de meeste stemmen ontvangen een financiële ondersteuning om zelf hun idee uit te voeren. Van der Poel: “Dat is ook echt de kracht van deze Dorpscheques. De initiatieven zijn door en voor de inwoners uit Zwartsluis. Samen geven ze hiermee een enorme impuls aan hun eigen centrum.”