Marijke kan haar voordeur niet vinden. Wat kun jij doen? Daarover gaat de training ‘GOED omgaan met dementie’ voor alle inwoners van Zwartewaterland. “De komende jaren krijgen we allemaal te maken met dementie”, zegt wethouder Jan van der Poel. “In je familie, op straat of bij de bakker. Dan is het belangrijk dat je dementie herkent en dat je weet wat je kunt doen."

In de gratis basistraining ‘GOED omgaan met dementie’ leer je stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer je in contact komt met mensen met dementie. Je leert dementie herkennen. Je leert contact maken. En je leert iemand op de juiste manier helpen. Bijvoorbeeld op straat, in het café of in de bibliotheek.

Herkennen en handelen

Het begint dus bij dementie herkennen. En dat is nog best lastig. “Als een kind de weg kwijt is, stap je er gemakkelijk op af”, weet Van der Poel. “Bij een volwassene zijn we meer terughoudend. Als je het wél herkent, kun je iets doen. Dan stap je er op af, stel je je voor en ga je rustig in gesprek. Deze training helpt je daarbij.”

De training duurt 2,5 uur en bestaat uit twee delen. Het gaat over dementie herkennen. Over signalen. Over de werking van de hersenen. Het tweede deel is meer praktisch. De deelnemers komen zelf met voorbeelden van situaties met mensen met dementie. Vervolgens wordt besproken we wat je in die situaties kunt doen. De training wordt gegeven door Marieke Koopman en Gerard Meijer van Samen Dementievriendelijk.

Samen Dementievriendelijk

Samen Dementievriendelijk bevordert de bewustwording rond en een goede omgang met dementie. Hiervoor wordt de methode GOED gebruikt. Dit staat voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel. Samen Dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS.

Dementievriendelijke gemeente

Samen Dementievriendelijk merkte Zwartewaterland vorig jaar aan als dementievriendelijke gemeente. Dit betekent dat de gemeente de kennis over het herkennen en omgaan met dementie heeft vergroot en zich blijvend inzet voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Positieve gezondheid

De gemeente Zwartewaterland stimuleert de Positieve Gezondheid van alle inwoners. Voor mensen met dementie betekent dit dat niet de ziekte, maar een betekenisvol leven centraal staat. We gaan dus uit van de eigen kracht en zelfregie en stimuleren zelfredzaamheid. Soms redt een inwoner het niet op eigen kracht. Dan is het sociale netwerk van groot belang. Waar nodig wordt gerichte hulp en ondersteuning geboden. Meer informatie over de dementieaanpak in Zwartewaterland staat op www.zwartewaterland.nl/dementievriendelijk.

Geef je op voor de gratis training

Opgeven? Deelname is gratis! Mail naar sociaaldomein@zwartewaterland.nl en vermeld je naam en telefoonnummer. Let op! Opgeven kan tot uiterlijk 9 maart.

Wat: basistraining GOED omgaan met dementie
Waar: Teeuwland in Hasselt
Wanneer: donderdag 16 maart 2023, 19.00 – 21.30 uur
Aanmelden: mail naar sociaaldomein@zwartewaterland.nl, vermeld ook je naam en telefoonnummer