Omikron verspreidt zich ook in Nederland zeer snel. Het OMT verwacht dat deze variant van het coronavirus eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. Om overbelasting van de zorg tegen te gaan en zorg zo voor iedereen toegankelijk te houden, heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

De snelle opmars van omikron leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC's. Omdat we de omikronvariant nog maar kort kennen, is nog veel onzeker. Het lijkt duidelijk dat alleen de huidige maatregelen onvoldoende zijn om de belasting van de zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuizen beheersbaar te houden.

Daarom gelden vanaf zondag 19 december strengere maatregelen en dringende adviezen. Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Bekijk een overzicht van maatregelen op de website van de Rijksoverheid.