Goed nieuws voor woningeigenaren die hun huis beter willen isoleren of verder verduurzamen: dat is vanaf nu nog betaalbaarder. Het Rijk verruimt namelijk de mogelijkheden van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Die subsidie ondersteunt woningeigenaren die duurzaam met hun huis aan de slag willen. Denk aan gevel- of spouwmuurisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie, isolerend glas (inclusief kozijnen en deuren) of de aanschaf van een zonneboiler. Tot dusver moesten woningeigenaren minimaal twee maatregelen nemen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Vanaf dit jaar is één maatregel al voldoende voor een aantrekkelijke subsidie. De overheid neemt dan 15 procent van de kosten voor haar rekening. Bij twee of meer maatregelen loopt dat percentage op naar 30 procent.

Terugwerkende kracht

Woningbezitters die afgelopen jaar al aan de slag gingen, schieten er niet bij in. De regeling geldt namelijk voor alle maatregelen die na 1 april 2022 zijn genomen. Een tweede maatregel moet binnen 24 maanden na de eerste zijn uitgevoerd. Woningeigenaren krijgen daarvoor dan 30 procent subsidie en tegelijkertijd wordt de subsidie voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld.

Subsidie aanvragen

Lees meer informatie over de exacte subsidiebedragen en de ISDE op de site van het Duurzaam Bouwloket Zwartewaterland(externe link). Subsidie aanvragen? Dat kan op de site van RVO(externe link). Ook daar staat alle informatie over de maatregelen en de voorwaarden.

Wat verandert nog meer?

Ook de mogelijkheden voor een renteloze Energiebespaarlening zijn verruimd. Het maximale verzamelinkomen waarmee eigenaar-bewoners nog in aanmerking komen voor de lening is verhoogd naar € 48,625. De BTW op het installeren van zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft. De BTW was 21% en kon worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Dit is nu niet meer nodig. Het tarief van 0% geldt voor zonnepanelen op woningen of bijgebouwen bij een woning en voor materialen en aanpassingen in de meterkast.

Gratis en onafhankelijk advies

Meer informatie over energie besparen of behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket via contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact(externe link). Duurzaam Bouwloket adviseert inwoners van de gemeente Zwartewaterland kosteloos en begeleidt als onafhankelijke expert de stappen naar een energiezuinige woning.