De gemeenten Zwartewaterland, Hattem en Steenwijkerland organiseren samen met Rova de E-waste Race. In dit leerzame project gaan scholen de strijd aan met elektronisch afval. De leerlingen zamelen hierbij elektronisch afval van inwoners in. Doel: kinderen en hun omgeving op een leuke manier bewust maken van het belang van recycling en hergebruik.

De E-waste Race

Tien basisscholen uit Zwartewaterland, Hattem en Steenwijkerland gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Zij krijgen een gastles van gedreven experts. Daarna zijn de scholieren klaar om daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan Nederland circulair maken. Zij zamelen zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in of laten deze repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl.Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Zwartewaterland, Hattem en Steenwijkerland vindt plaats van 14 maart tot 7 april. De deelnemende gemeenten zorgen ervoor dat de ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo kan het worden hergebruikt of gerecycled.