Alle vlaggenborden in de binnenstad van Hasselt worden voorzien van een gouden Jacobsschelp ontworpen en gemaakt door Stefan Steenbergen. De schelpen zijn bedoeld om de toeristische wegwijzers beter zichtbaar te maken. 

3D-kunstenaar Stefan Steenbergen uit Hasselt heeft de schelp ontworpen en gemaakt. Steenbergen is bekend van de miniaturen van karakteristieke Hasselter gebouwen, die hij met zijn 3D-printer maakt. 

Hiervoor ontving hij eerder dit jaar een Stadscheque van de gemeente. Met de Stadscheques stimuleert de gemeente plannen van inwoners om de historische binnenstad van Hasselt nog mooier te maken. De schelpen en de Stadscheques komen voort uit het Leefbaarheidsplan Hasselt, dat de gemeente en bewoners eerder samen maakten. 

Beter zichtbaar voor bezoekers en toeristen

In Hasselt staan al een aantal jaren toeristische wegwijzerborden, de zogenaamde vlaggenborden. Ze zijn mooi van ontwerp maar in de praktijk blijken ze minder goed zichtbaar. Je kijkt er makkelijk omheen. De gouden schelpen hebben als doel de zichtbaarheid te verbeteren en toeristen en bezoekers beter de weg te wijzen in de historische binnenstad. De Jacobsschelp heeft een link met de Hasselter kalkovens en de bedevaartsroute.

Eerste schelp bij het oude Stadhuis

Stefan Steenbergen en wethouder Harrie Rietman onthulden op maandag 27 september 2021 de eerste gouden Jacobsschelp op het vlaggenbord bij het oude stadhuis in Hasselt. De komende periode worden nog 11 vlaggenborden in Hasselt voorzien van een 3D-schelp.

Stefan Steenbergen en Wethouder Rietman bij onthulling Jacobsschelp
Stefan Steenbergen en wethouder Rietman bij de onthulling van de 1e Jacobsschelp

Wethouder Rietman gaf aan trots te zijn op zoveel creatief talent dicht bij huis. Ontwerper en maker Stefan vindt het een eer dat zijn werk straks in heel Hasselt zichtbaar is.

Heeft u gevonden wat u zocht?