Ook Hasselt krijgt dit jaar een aanvulling op de fruitbomen. Maarten Slingerland werd verrast door Jeroen Tersmette van de Hoogstambrigade met de symbolische overhandiging van vijftien fruitbomen voor het Manegepad in Hasselt. Wethouder Maarten Slingerland: “Ik ben blij verrast met het initiatief van de Hoogstambrigade. Met deze nieuwe aanplant behouden we een stukje, weliswaar jong, groen cultureel erfgoed voor Hasselt.” Afgelopen zaterdag hebben de leden van de Hoogstambrigade Zwartewaterland de fruitbomen aangeplant. 

Sinds 2018 onderhoud de hoogstambrigade ongeveer 120 fruitbomen in Zwartewaterland waaronder de boomgaard aan het Manegepad. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw zijn hier tientallen fruitbomen geplant. Tijdens het onderhoud van deze boomgaard viel op dat veel bomen er slecht bij stonden. In goed overleg met de gemeente is besloten om acht bomen die er erg slecht aan toe waren, weg te halen. 

Oud Nederlandse rassen teruggeplaatst

Aan het Manegepad zijn oude Nederlandse rassen zoals Dubbele Boerenwitte, een lekker zoete pruim, en de Notarisappel teruggeplaatst. Soorten die je veel in deze omgeving zag op erven. Ook komen er nog verschillende soorten perenbomen. De Hoogstambrigade hoopt met de verschillende soorten appels voor iedereen een lekkere appel te hebben gevonden. 
De inwoners van Hasselt moeten nog even geduld hebben want over vijf jaar kan pas het eerste fruit van de bomen worden geplukt. Tot die tijd kunnen de inwoners nog genieten van het vruchtgebruik van de oude bomen.

Samen genieten van een schone boomgaard

Wethouder Maarten Slingerland en de Hoogstambrigade Zwartewaterland roepen eigenaren van honden die hun hond uitlaten langs het Manegepad op om de hondenpoep op te ruimen. Maarten Slingerland: “Wat zou het mooi zijn als we er samen voor kunnen zorgen dat we met elkaar kunnen genieten van een schone boomgaard.” De gemeente plaatst aan het begin van de boomgaard een afvalbak.  
 

Hoogstambrigade heeft dit seizoen 36 bomen aangeplant

Dit seizoen heeft de Hoogstambrigade Zwartewaterland op diverse locaties in Zwartewaterland in totaal 36 bomen aangeplant. Naast medewerking en ondersteuning van de gemeente werkt de hoogstambrigade samen met de Veldschuur en Landschap Overijssel.
 

Meehelpen met het werk van de Hoogstambrigade? Meld je aan!

Voor het onderhoud, plukken en begeleiden van schoolklassen zoekt we nog steeds mensen die mee willen werken. Voor het snoeien heb je geen ervaring nodig, ieder die daarin wil meewerken wordt opgeleid door Landschap Overijssel. Meld je aan bij de Hoogstambrigade Zwartewaterland(externe link) op de website.