De gemeente Zwartewaterland doet dit jaar voor de tweede keer op rij mee aan het NK Tegelwippen. Om opnieuw een succes van dit NK te maken, zoekt de gemeente inwoners die samen met de gemeente hun straat willen vergroenen. Zij kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Bij het NK Tegelwippen gaan inwoners en gemeenten samen aan de slag om Nederland groener en klimaatrobuuster te maken. Iedereen kan meedoen door tegels uit hun tuin te ‘wippen’ en te vervangen voor bloemen of planten. Door het ontstenen worden straten beter geschikt voor het klimaat. Dat zorgt voor minder hitte in de zomer en minder wateroverlast het najaar en winter.

Eerste deelname een groot succes

De eerste deelname aan het NK Tegelwippen werd voor Zwartewaterland een groot succes. Door een aantal particuliere initiatieven en gemeentelijke projecten werden in totaal 13.048 tegels gewipt. Dat was goed voor een 8e plaats in het landelijke klassement van de 80 kleine gemeenten. 

Wethouder Maarten Slingerland is blij met het behaalde resultaat. “Samen met onze inwoners hebben we gezorgd voor zo’n 1.190 m2 minder verharding binnen onze gemeente. De gewipte stoeptegels die onze inwoners gratis konden inleveren, worden verwerkt tot granulaat. Dat gebruiken we bij wegenbouwprojecten in onze gemeente.”

Straten kunnen zich nu aanmelden

Wethouder Slingerland hoopt dat totaal in 2023 te verbeteren. “Met een aantal bijzondere acties willen we onze inwoners stimuleren om ook dit jaar weer mee te doen. Maar belangrijker vind ik dat nog meer inwoners zich bewust worden van het belang om hun tuin te vergroenen. Daarbij geldt: elke tegel telt.”

Het vergroenen van Zwartewaterland wil de gemeente ook dit jaar doen samen met haar inwoners. Daarom roept wethouder Slingerland inwoners op om mee te doen. “Wil jij samen met jouw buren je straat groener, vrolijker en levendiger maken? Meld je aan. Samen met 3 straten gaan wij aan de slag.” Inwoners kunnen hun initiatieven, zoals geveltuintjes, boomtuintjes, of containertuintje, aanmelden op www.zwartewaterland.nl/nk-tegelwippen. De gemeente helpt met advies en een financiële bijdrage. Maar ook helpt de gemeente om gewipte tegels weg te halen.