De gemeente verspreidt menstruatieproducten voor meisjes en vrouwen die in armoede leven. Wethouder Jan van der Poel bracht gister, op internationale vrouwendag, het eerste pakketje naar OBS de Vogelaar in Genemuiden. “Het mag niet zo zijn dat je door menstruatiearmoede een les, proefwerk of examen mist”, aldus de wethouder.

1 op de 10 vrouwen en meisjes in Nederland heeft te maken met menstruatiearmoede, blijkt uit onderzoek van Plan International in 2019. Dat betekent dat er bij hen thuis vaak geen geld is voor maandverband of tampons. Van der Poel: “Menstruatieproducten zijn een eerste levensbehoefte. Daarom willen we deze vrouwen en meisjes graag helpen.”

De actie sluit aan bij andere gemeentelijke activiteiten. Samen met bijna 50 maatschappelijke organisaties werkt de gemeente bijvoorbeeld samen aan een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Dit betekent ook dat iedereen zoveel mogelijk kan meedoen. “Als gemeente vinden we dat armoede geen belemmering mag zijn voor dagelijkse activiteiten en persoonlijke ontwikkeling. Daarom heeft onze gemeente allerlei regelingen voor kinderen in gezinnen in armoede, zodat zij toch kunnen meedoen aan sport, cultuur en school. Menstruatieproducten verspreiden sluit hier goed bij aan.”

Voedselbank

De gemeente verspreidt de menstruatieproducten via de scholen en de voedselbank. De voedselbank verspreidde zelf al menstruatieproducten, maar ontvangt hier vanaf nu ook geld voor van de gemeente. De voedselbank zorgt ervoor dat alle minima gebruik kunnen maken van deze producten. De gemeente gaat ook nog in gesprek met sportverenigingen over welke bijdrage zij kunnen leveren.

Basisscholen en Agnieten College

Alle basisscholen en het Agnieten College krijgen een kant en klaar pakket met producten. Zij kunnen deze in de toiletten leggen, zodat leerlingen hiervan gebruik kunnen maken. Ook kunnen producten meegegeven worden aan leerlingen.