Zwartewaterland is op weg naar 1.500 gewipte tegels. Daarmee heeft Zwartewaterland voorlopig een mooie 1e deelname aan het NK Tegelwippen, een landelijke campagne om tegels te vervangen voor groen. Een jaar geleden kwamen de PvdA, ChristenUnie en SGP met het idee voor deelname aan het NK. PvdA-schaduwfractielid Eddy Beens ging daarna meteen aan de slag.

Eddy Beens

"Met het vergroenen van mijn tuin ben ik een jaar geleden begonnen. De deelname van de gemeente aan het NK Tegelwippen heeft me gestimuleerd om hier dit jaar mee verder te gaan", begint Eddy. "Ik denk dat ik nu zo'n 20 vierkante meter aan tegels heb weggehaald." Dat effect werd deze zomer al meteen zichtbaar: "Ik heb vier bomen geplant. De koelte van die bomen scheelt enorm." Maar dat niet alleen. "Alles stond in bloei dit jaar. Dat zag er prachtig uit", voegt Eddy er aan toe.
 
Meer groen in de tuin is volgens Eddy op een slimme manier snel te realiseren. "Ik heb bijvoorbeeld op een plek in mijn tuin de tegels op hun kant gezet. Daardoor ontstond een bloemenbak." Het effect van meer groen ziet Eddy ook als het regent. "Normaal zag ik het water zo wegstromen naar de put. Nu gaat het de grond in."
 
Eddy hoopt dat de komende periode ook andere inwoners uit Zwartewaterland volgen. "We moeten met elkaar echt een vergroeningsslag slaan. Met name in Oud-Genemuiden is veel te winnen", vertelt hij. Daarvoor heeft hij een goede tip: "Start met een geveltuintje. Door al één rij tegels voor je huis te vervangen voor planten of bloemen maak je al een enorm verschil."

Ook meedoen aan het NK Tegelwippen?

Volg de tip van Eddy, of kies bijvoorbeeld voor een geveltuintje. Meer over deze mogelijkheden leest u via de link hieronder. Haalt u tegels uit uw tuin? Dan kunt u deze nog steeds gratis inleveren bij Van Dijk Containers in Genemuiden.

Spelregels voor een geveltuintje