Burgemeester Bilder bij lancering van De Groene Menukaart

Burgemeester Eddy Bilder was gisteren bij de lancering van De Groene Menukaart voor alle gemeenten in de provincie Overijssel. De Groene Menukaart is een online platform met meer dan 100 duurzame maatregelen die pandeigenaren op weg helpen in het verduurzamen van hun pand. 

Burgemeesters en wethouders bij de lancering van de Groene Menukaart

Tijdens de lancering van de Groene Menukaart Overijssel werd het splinternieuwe platform gepresenteerd door gedeputeerden Tijs de Bree en Roy de Witte en medeoprichter en directeur van De Groene Grachten Suze Gehem.

Na de presentatie gingen de wethouders van de verschillende gemeenten in Overijssel met elkaar in gesprek over hun eerste ervaringen met De Groene Menukaart en de verwachte impact die het online platform zal maken op hun inwoners. De lancering werd feestelijk afgesloten met de ondertekening van een grote visualisatie van de nieuwe Groene Menukaart door alle wethouders. 

Behoud van erfgoed

De Provincie Overijssel stimuleert het behoud van haar erfgoed zoals monumentale gebouwen en werkt toe naar een energieneutraal Overijssel in 2050. Voor advies over het verduurzamen van je woning kunnen de inwoners van Overijssel al terecht bij de energieloketten van de gemeenten.

Gezien de specifieke eisen voor verduurzaming van een monument vindt de Provincie het belangrijk om haar bewoners van monumentale woningen uitgebreid te informeren en te ondersteunen. Met De Groene Menukaart hebben bewoners een goede basis aan informatie en inspiratie voor hun verduurzamingstraject. 

Informatie op maat

De Groene Menukaarten van de gemeenten in Overijssel bieden informatie op maat voor 5 historische gebouwen: de buitenplaats, de staphorsterboerderij, de kerk, het woonhuis en de molen. Deze gebouwen kennen elk hun eigen specifieke kenmerken, uitdagingen en kansen. Voor alle gebouwen is digitaal te ontdekken wat er mogelijk is op het gebied van energiebesparing en energieopwekking. Ook geeft De Groene Menukaart inzicht in subsidies en regelgeving van de gemeente. Zo kunt u als eigenaar gericht aan de slag met hetgeen wat voor uw historische pand van toepassing is. 

Groene Grachten

De Groene Menukaart is een platform ontwikkeld door de Groene Grachten die dient als inspiratie en hulptool voor pandeigenaren om hun (monumentale) panden te verduurzamen. Het platform biedt wel meer dan 100 duurzame maatregelen en een overzicht van kosten, besparingen, subsidies en regelgevingen. De eerste Groene Menukaart is er sinds 2014 voor woonhuizen, maar inmiddels zijn er Groene Menukaarten voor verschillende pandtypes: villa’s, arbeiderswoningen, jarendertigwoningen, boerderijen, molens, kerkgebouwen, buitenplaatsen, forten, musea en podia. Elk van deze pandtypes kent haar eigen specifieke maatregelen.