• De gemeente Zwartewaterland organiseert op woensdagmiddag 6 januari weer een kerstbomen-inzamelactie. De basisschooljeugd kan kerstbomen inleveren op diverse inzamelpunten in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Per ingeleverde kerstboom ontvangen de kinderen 50 cent. Bij de inzamelpunten houden wij rekening met de coronamaatregelen.
 • In 1982 werden de eerste Hanzedagen georganiseerd. Hieruit is een netwerk ontstaan van meer dan 190 voormalige Hanzesteden in 16 landen. Twee keer per jaar verschijn er een nieuwe editie van de HalloHanze! Een magazine speciaal voor de Hanzegangers uit alle Nederlandse Hanzesteden. In het magazine staat al het nieuws over de (activiteiten tijdens) de Hanzedagen en daarbuiten.
 • Vanaf 1 januari vindt u het gemeentelijk energieloket op www.duurzaambouwloket.nl/zwartewaterland.nl. Op deze nieuwe website leest u nog meer informatie over het isoleren en verduurzamen van uw woning. Ook kunt u daar een maatwerkadvies invullen en vragen stellen.
 • Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.
 • Op de kerstdagen worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Zwartewaterland. De containers worden op een andere dag geleegd.
 • Elk jaar kijken gemeente en ROVA of de routes voor het huis-aan-huis inzamelen van afval en grondstoffen verbeterd kunnen worden. Het besluit om routes aan te passen kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het ontstaan van extra adressen door nieuwbouwwoningen of doordat is gebleken dat te veel containers voor een route zijn ingepland. Om te zorgen dat alle containers veilig en op tijd geleegd worden in uw gemeente, zijn meerdere routes voor 2021 aangepast. Hierdoor zijn uw inzameldagen gewijzigd.
 • De gemeente Zwartewaterland krijgt bijna 1,5 miljoen van het Rijk voor infrastructurele verkeersveiligheidsmaatregelen voor wegen en fietspaden. Wethouder Slingerland is blij met de subsidie: ‘Verkeersveiligheid raakt ons allemaal. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat alle weggebruikers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Met deze subsidie kunnen we een aantal verkeersknelpunten in deze gemeente oplossen.’
 • Opnieuw bloemen voor ondernemers in Hasselt. Dit keer voor drie nieuwe winkels in de binnenstad en één aan Buiten de Enkpoort. Wethouder Harrie Rietman is blij met de komst van de nieuwe ondernemingen. “Het gaat goed in Hasselt. De nieuwe ondernemingen zijn een aanvulling voor het centrum. Het is goed om te zien hoe ondernemers zoeken naar nieuwe mogelijkheden en inspringen op een gat in de markt.”
 • Horecaondernemers hoeven in 2020 geen precariobelasting te betalen voor hun terras. Wethouder Slingerland: “De horeca heeft het heel zwaar. Vanwege coronamaatregelen waren en zijn ze gedwongen om hun deuren te sluiten. Met het kwijtschelden van de precariobelasting willen we de sector graag tegemoet komen. Het college vindt het belangrijk om als gemeente in deze onzekere tijden ondernemers, organisaties, instellingen en inwoners waar mogelijk te ondersteunen.”
 • Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.
 • Bewoners praten mee over Hasselt om de Weede fase 1B! Afgelopen juni en dinsdagavond weer. Over het stedenbouwkundig plan dat we met uw inbreng hebben gemaakt. En over hoe we het nieuwe plandeel energieneutraal kunnen maken. Praat u mee? Meld u dan uiterlijk vandaag aan!
 • De Regionale Zorgalliantie Zwolle heeft een eigen website gelanceerd. Op de website is informatie te vinden over de alliantie, haar doelstellingen, werk in uitvoering en inspiratiesessies. Ideeën voor samenwerking om de zorg toekomstbestendig en betaalbaar te houden of suggesties voor innovaties kunnen via de website worden ingestuurd.
 • Op 7 december 2020 start Schagen Infra met onderhoud aan de Schaapsteeg. Tot ongeveer 18 december 2020 is de Schaapsteeg afgesloten voor al het verkeer met uitzondering van (brom)fietsers. Zij kunnen gebruik blijven maken van het fietspad.
 • Het Huisbezoekproject in Genemuiden wordt waarschijnlijk uitgerold naar andere Nederlandse gemeenten. Het Ministerie van VWS heeft het initiatief van de gemeente Zwartewaterland namelijk opgenomen in de handreiking voor huisbezoeken aan 75-plussers. ‘Dit is natuurlijk leuk nieuws en een bevestiging dat we goede bezig zijn’, zegt een trotse wethouder Gerrit Knol.
 • Zwartewaterlanders met een laag inkomen kunnen gebruik maken van de Gemeentepolis. Dit is een collectieve zorgverzekering, waaraan de gemeente een deel meebetaalt. ‘Klanten krijgen bovendien ruime vergoedingen voor onder andere brillen en lenzen, fysiotherapie en tandartskosten’, weet wethouder Gerrit Knol.

Heeft u gevonden wat u zocht?