• Hoe wordt de buitenruimte in Zwartewaterland gebruikt en door wie? En kan de inrichting beter of misschien anders? Het antwoord op deze en meer vragen staat in het Buitenruimteplan. Dit plan is samen met inwoners tot stand gekomen. Wethouder Maarten Slingerland: “Alle inwoners van Zwartewaterland moeten op een fijne manier kunnen bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de buitenruimte. Van jong tot oud, variërend van het spelen op een natuurspeelplaats tot het maken van een ommetje. Met het Buitenruimteplan richten we de openbare ruimte zo optimaal mogelijk in met de wensen en ideeën van onze inwoners als uitgangspunt.”
 • Van 1 februari tot en met 5 maart 2021 vinden er werkzaamheden plaats aan het wegdek, de aansluiting van het fietspad en de bermen van de Schaapsteeg. In verband hiermee is het noodzakelijk de Schaapsteeg af te sluiten voor verkeer.
 • Vanaf april 2021 is het mogelijk om een Hanzepunter te huren in Hasselt. De Hanzepunters komen te liggen aan de passantensteigers in de Buitengracht tegenover de Kalkovens. Wethouder Rietman: “Ik ben blij met dit initiatief van een aantal enthousiaste inwoners. De verhuur van bootjes maakt het voor zowel inwoners als toeristen mogelijk om ons mooie Hasselt vanaf het water te beleven. Ook zorgt het er voor dat het centrum voor toeristen aantrekkelijker wordt om er te verblijven.”
 • Ook Hasselt krijgt dit jaar een aanvulling op de fruitbomen. Maarten Slingerland werd verrast door Jeroen Tersmette van de Hoogstambrigade met de symbolische overhandiging van vijftien fruitbomen voor het Manegepad in Hasselt. Wethouder Maarten Slingerland: “Ik ben blij verrast met het initiatief van de Hoogstambrigade. Met deze nieuwe aanplant behouden we een stukje, weliswaar jong, groen cultureel erfgoed voor Hasselt.” Afgelopen zaterdag hebben de leden van de Hoogstambrigade Zwartewaterland de fruitbomen aangeplant.
 • Vanaf 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.
 • Hoe ga je om met verlies van een dierbare tijdens de coronapandemie? Hierover organiseert de Bibliotheek Zwartewaterland dinsdag 2 februari een gratis online lezing. ‘Voor mensen die kampen met onverwerkte rouw door corona is dit een echte aanrader!’, zegt wethouder Gerrit Knol.
 • Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom geldt vanaf vrijdag 22 januari een avondklok. (Let op: De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren). Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
 • Wethouder Maarten Slingerland heeft namens de Hoogstambrigade Zwartewaterland symbolisch 13 fruitbomen overhandigd aan Nienke Koekoek, locatiemanager van Muiderheim. Dit gebeurde op de locatie naast Muiderheim waar de bomen komen te staan. “Met het planten van deze bomen is een mooie stap gezet richting een groene beleving in Zwartewaterland. De gemeente streeft er naar alle inwoners een fijne plek te geven en iedereen mee te laten doen. Deze samenwerking is hier een mooi voorbeeld van,” aldus wethouder Maarten Slingerland. Binnenkort begint de gemeente met de voorbereiding. De hoogstambrigade plant vervolgens de dertien fruitbomen aan.
 • Op dinsdag 2 februari 2021 organiseren de gemeente, duurzaamheidscombinatie DCZ en Energiek Zwartewaterland een online informatiebijeenkomst over de mogelijkheden om energie te besparen in huis. Wethouder Rietman: ‘De webinars over het verduurzamen van de eigen woning blijken in een behoefte te voorzien. Al driehonderd Zwartewaterlanders hebben in 2020 aan zo’n webinar meegedaan. Uit de evaluaties blijkt dat ze dit hoog waarderen en ook daadwerkelijk stappen nemen om hun woning te verduurzamen.’
 • Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.
 • De gemeenteraad wil in 2030 inzetten op windenergie en zonne-energie. Hierbij wordt gedacht aan 5 windturbines en 50 hectare aan zonneparken. In 2030 wordt daarmee 49% van de elektriciteitsvraag van de huishoudens in Zwartewaterland gedekt. Harrie Rietman, wethouder duurzaamheid: “We gaan in West-Overijssel, en dus ook in onze eigen gemeente, de komende tien jaar windmolens en zonneparken bouwen. Dit betekent dat ons landschap gaat veranderen. Dat is lastig, maar het is niet meer de vraag of dit er komt, maar waar en hoe.” Om dit te bereiken heeft het college van burgemeester en wethouders zes zoekgebieden aangewezen voor de mogelijke realisatie van windmolenprojecten en zonneparken.
 • Hasselters kunnen hun favoriete liedjes aanvragen voor het carillon. Want de jubilerende stadsbeiaardier Martien van der Knijff trakteert op verzoeknummers. ‘Zelf gecomponeerde melodieën mogen ook’, zegt de musicus.
 • In een unieke glossy brengt Regio Zwolle voor het eerst alle 18 projecten vanuit de Regio Deal Regio Zwolle in beeld met interessante interviews en prachtige foto´s. In de gesprekken krijgt u antwoord op vragen als: wat kunnen we van de projecten verwachten? Wat gaat er concreet gebeuren? Wat is de verwachte impact voor onze ondernemers en de 780.000 inwoners van Regio Zwolle?
 • Door een technische storing is ons Klantcontactcentrum telefonisch niet bereikbaar. U kunt tot nader bericht niet bellen via het algemene nummer 14 038. U kunt tijdelijk gebruik maken van ons noodnummer 038 - 385 3131
 • Door corona gelden er deze jaarwisseling andere spelregels in Zwartewaterland. Vuurwerk bezitten, vervoeren en afsteken is verboden. Carbidschieten mag wel, maar volgens de spelregels. Schiet niet in de buurt van verzorgingshuizen en kerken. Ga niet kijken. En gebruik bovenal je gezonde verstand en neem je verantwoordelijkheid. Lees hieronder alle spelregels voor oud en nieuw.

Heeft u gevonden wat u zocht?