Lees hier de nieuws- en persberichten van de gemeente Zwartewaterland

 • Kom op 19 maart 2022 ook in actie voor een schone straat

  Op zaterdag 19 maart 2022 is het weer Landelijke Opschoondag. Op deze dag houdt heel Nederland een grote voorjaarsschoonmaak van straten, pleinen en buurten. Iedereen gaat zo met een mooie, schone straat het voorjaar in. U doet toch ook mee?

 • Wethouder Rietman in gesprek met Franse leerlingen

  Een groep leerlingen uit Frankrijk verblijft deze week van dinsdag tot en met donderdag in Zwartsluis. Samen met het Agnieten College gaan zij aan de slag met het thema Natura 2000. Vandaag ging wethouder Harrie Rietman in gesprek met de leerlingen.

 • Grof tuinafval gratis inleveren op 26 maart

  Op drie zaterdagen in het voorjaar en drie zaterdagen in het najaar kunnen inwoners van de gemeente Zwartewaterland gratis grof tuinafval inleveren. De eerstvolgende mogelijkheid is op zaterdag 26 maart 2022.

 • Nieuwe uitkijktoren in Zwartsluis haalt natuur naar binnen

  Zwartsluis grenst aan het natuurgebied De Wieden. Dat gebied is niet overal toegankelijk. Maar door de bouw van een uitkijktoren en diverse aanpassingen bij het Grote Gat willen de gemeente Zwartewaterland en stichting Fortresse dit natuurgebied toch bereikbaar maken. "De uitkijktoren geeft straks prachtige vergezichten over dit unieke stukje natuur", vertelt wethouder Gerrit Knol over de nieuwe plannen.

 • Eerste vluchtelingen welkom aan de Kamperzeedijk

  Voor vluchtelingen uit Oekraïne komt in de gemeente Zwartewaterland een noodopvang aan de Kamperzeedijk. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven bereiden deze locatie met een groot aantal vrijwilligers voor op de komst van de vluchtelingen. Naar verwachting kan de noodopvang vrijdag 18 maart in gebruik worden genomen. De Kamperzeedijk biedt dan plek aan zo’n 40 vluchtelingen. Ondertussen worden de mogelijkheden onderzocht voor uitbreiding op deze locatie.

 • Groen licht voor extra woningen en betere ontsluiting bedrijventerrein

  Als de gemeenteraad op 7 april instemt met het bestemmingsplan voor de tweede fase van Tag West komen daar tussen nu en 2030 240 woningen. De eerste woningen komen op korte termijn beschikbaar. Daarnaast is overeenstemming bereikt tussen de gemeente Zwartewaterland en Heutinkgroep/Ontwikkelingscombinatie Genemuiden over het dossier Zevenhont. Binnen die overeenkomst zijn afspraken gemaakt over onder meer de aanleg van een nieuwe infrastructuur van en naar het bedrijventerrein Zevenhont.

 • Webinar 'Hoe maak ik mijn woning energieneutraal' op 22 maart

  Heb je een uurtje tijd en wil je meer weten over het energieneutraal of energiepositief maken van jouw woning? Graag vertellen we je hier alles over tijdens de online bijeenkomst Energieneutraal Verbouwen.

 • Gemeente roept jongeren op voor jongerenraad Zwartewaterland

  De gemeente doet een oproep aan alle jongeren van 12 tot en met 16 jaar in Zwartewaterland. “Meld je aan voor de jongerenraad en praat mee over wat er gebeurt in jouw woonplaats.” Ook vraagt de gemeente aan ouders en verzorgers om hun kinderen op de hoogte te brengen van dit nieuwe initiatief. “We hopen zo dat de jongerenraad straks een mooie afspiegeling vormt van de jeugd in onze gemeente, zodat we uit alle hoeken van de samenleving input krijgen.”

 • Gemeente vraagt inwoners om lokale initiatieven voor opvang vluchtelingen te melden

  Het college van burgemeester en wethouders gaat onderzoeken in welke vorm vluchtelingen uit Oekraïne op kunnen worden gevangen in de gemeente Zwartewaterland. Daarom vraagt het college iedereen om initiatieven in de gemeente te melden. "We zijn onder de indruk van de initiatieven die nu al ontstaan vanuit de samenleving. Als gemeente willen wij een bijdrage leveren door deze initiatieven te faciliteren en coördineren", aldus burgemeester Eddy Bilder.

 • Nieuwe toeristische informatieschermen in Genemuiden

  Om inwoners en bezoekers te attenderen op toeristische informatie heeft de gemeente Zwartewaterland vijf nieuwe informatieborden geplaatst langs de invalswegen van Genemuiden. Ook zijn er twee nieuwe digitale beeldschermen geplaatst bij het TIP in het Olde Stadhuus in Genemuiden. “Het gaat hier om een bijzonder scherm. Want iedereen kan dit scherm 24 uur per dag besturen met een eigen mobiele telefoon”, vertelt wethouder Maarten Slingerland.

 • Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

  De gemeenten Zwartewaterland, Hattem en Steenwijkerland organiseren samen met Rova de E-waste Race. In dit leerzame project gaan scholen de strijd aan met elektronisch afval. De leerlingen zamelen hierbij elektronisch afval van inwoners in. Doel: kinderen en hun omgeving op een leuke manier bewust maken van het belang van recycling en hergebruik.

 • Gemeente helpt jongeren met app op eigen benen te staan

  De gemeente Zwartewaterland gaat jongeren die 18 jaar zijn geworden, helpen om op eigen benen te staan. Daarvoor heeft de gemeente de app Kwikstart in gebruik genomen. Wethouder Maarten Slingerland reikte hiervoor de eerste felicitatiekaart uit aan Naomi van Dijk uit Genemuiden.

 • Gemeente Zwartewaterland en Wetland Wonen zetten in op meer sociale huurwoningen

  Gemeente Zwartewaterland en woningcorporatie Wetland Wonen willen de komende acht jaar tot 150 nieuwe sociale huurwoningen realiseren. Die afspraak is vandaag vastgelegd in de Prestatieafspraken Zwartewaterland 2022-2024. Deze afspraken zijn ook besproken met en ondertekend door huurdersvereniging Zwartewaterwiede.

 • Handicap geen probleem om steunouder te worden

  Veel mensen twijfelen of zij steunouder kunnen worden. “Ben ik wel geschikt? Ik heb een handicap dus dan kan het vast niet. Dat soort signalen krijgen we geregeld”, zegt wethouder Maarten Slingerland. “Het gaat er vooral om dat je een stabiele thuissituatie hebt en een plek in je hart. Ga gewoon het gesprek eens aan. Doe het voor de kinderen, want het kan zomaar zijn dat je heel veel voor hem of haar kunt betekenen.”

 • Nieuwe chillplek voor jongeren in Hasselt

  Bij de skatebaan in Hasselt is gisteren een nieuwe chillplek geplaatst. Daarmee is een wens van een groep jongeren in vervulling gekomen. "We zijn blij dat we hiermee een mooie en goede plek hebben waar de jongeren elkaar kunnen ontmoeten", aldus wethouder Maarten Slingerland.

RSS feed

Heeft u gevonden wat u zocht?