Crowdfunding gestart voor pumptrackbaan in Hasselt

Als het aan de initiatiefnemers ligt, heeft Hasselt volgend jaar een eigen pumptrackbaan. Om het laatste deel van de financiering rond te krijgen, zijn zij hiervoor een crowdfunding gestart. Wethouder Maarten Slingerland deed namens de gemeente Zwartewaterland een eerste donatie.

Lisanne Mellema en wethouder Slingerland

Pumptrackbanen winnen aan populariteit in Nederland. Een pumptrackbaan is een parcours van asfalt met bulten en bochten. De baan is geschikt voor alle activiteiten op wieltjes, zoals bmx, skeelers skateboarden, loopfietsjes, stepjes en eventueel zelfs rolstoelen. Het parcours kan worden gebruikt om te crossen of te stunten.

Vorig jaar klopten initiatiefnemers Lisanne Mellema en Remco Faber uit Hasselt, Kristan Feenstra uit Zwartsluis en Bert IJzerman uit Hattem aan bij de gemeente Zwartewaterland. Hun idee voor een pumptrackbaan past goed in het Buitenruimteplan Zwartewaterland van de gemeente. Daarin staan de onderwerpen Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten (BOSS) centraal. Daarom heeft de gemeente samen met de initiatiefnemers de plannen verder uitgewerkt.

Beoogde locatie

“Wij willen dat Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis elk een eigen grote sportfaciliteit krijgt. Een plek waar iedereen gebruik van kan maken. Jong en oud”, vertelt wethouder Slingerland. “Een pumptrackbaan past goed in het beeld dat wij daarbij hebben.”

De beoogde locatie voor de pumptrackbaan is de Prinsenstraat in Hasselt. Slingerland: "De huidige skatebaan aan de Prinsenstraat is aan vervanging toe. Het gemeenschapsgebouw naast de skatebaan moet gesloopt worden. Met de aanleg van de pumptrackbaan geven we zo een impuls aan dit gebied. En bieden we een volwaardige vervanging aan voor de crossbaan die we hebben gehad op het Diamanten Bolwerk.”

Crowdfunding gestart

De afgelopen maanden heeft de gemeente actief meegeholpen om de financiering voor de pumptrackbaan rond te krijgen. Slingerland: “We zien de enorme kansen van zo’n baan voor Hasselt. Als gemeente dragen wij daarom zelf € 27.500 bij aan de aanleg van de pumptrackbaan. Verder hebben we een subsidie aangevraagd voor nog eens € 27.500.”

De initiatiefnemers dragen zorg voor de resterende € 27.500. Daarvan hebben zij al € 20.000 bij elkaar gehaald door een subsidie. Voor het resterende deel zijn ze een crowdfunding gestart. Slingerland: “We hopen dat veel mensen uit Hasselt en omgeving meedoen aan de crowdfunding, zodat het benodigde bedrag kan worden opgehaald en we in het voorjaar 2023 met de aanleg kunnen starten. Het is een mooi voorbeeld van een inwonersinitiatief dat we nu ook echt met onze inwoners kunnen realiseren."

Doneren kan via samenvoordebuurt.nl.