Lees hier de nieuws- en persberichten van de gemeente Zwartewaterland

 • Geen mogelijkheid om reisdocumenten aan te vragen op vrijdag 30 juli

  Op 2 augustus 2021 wordt een nieuw model van de Nederlands identiteitskaart ingevoerd. Vanwege de werkzaamheden voor de overgang naar het nieuwe model kunt u op vrijdag 30 juli geen aanvraag of spoedaanvraag voor een paspoort of Nederlandse identiteitskaart aan de gemeentebalie doen.

 • Overleden mevrouw A. Mateboer- Haverkamp

  Wij ontvingen het droevige bericht dat mevrouw A. Mateboer-Haverkamp op 17 juli 2021 op 98-jarige leeftijd is overleden.

 • Zwartewaterland scoort landelijk het beste op coronadienstverlening voor het MKB

  Ondernemers hebben in coronatijd meer waardering gekregen voor de dienstverlening van hun lokale overheid. Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland, waarin bijna 20.000 ondernemers verspreid over alle 355 gemeenten zich hebben uitgesproken. Opvallend dit jaar zijn de goede scores van de Regio Zwolle gemeenten: zeven gemeenten staan in de top 100, waarvan de gemeente Noordoostpolder met een vierde plaats in de landelijke verkiezing het beste uit bus komt. De gemeente Zwartewaterland scoorde landelijk het beste op coronadienstverlening.

 • Gemeente en ROVA bestrijden Japanse duizendknoop met elektriciteit

  De gemeente Zwartewaterland en ROVA beginnen een proef om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De plant wordt onder stroom gezet, zodat de wortels van de plant kapot gaan. Wethouder Maarten Slingerland: “De Japanse duizendknoop is een groot risico voor de biodiversiteit. Het verdringt andere beplanting. Daarnaast veroorzaakt deze plant veel schade aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen. Met deze proef willen we onderzoeken of elektrocutie een effectief middel is om deze plant te bestrijden.”

 • Doorgaand verkeer Hoogstraat Hasselt gestremd op maandag 12 juli

  Op maandag 12 juli 2021 is de Hoogstraat in Hasselt vanaf de Buiten de Venepoort tot de Rosmolenstraat/Raamstraat volledig afgesloten. Er vinden werkzaamheden plaats aan de riolering en de verkeersdrempel aan het begin van de Hoogstraat. Verkeer kan gebruik maken van de met borden aangegeven omleiding. Tijdens de werkzaamheden geldt een parkeerverbod in genoemd weggedeelte.

 • Groot plan voor dementievriendelijk Zwartewaterland

  Zwartewaterland bouwt aan een dementievriendelijke gemeente. Een speciale werkgroep van vier partijen lanceert een omvangrijk actieplan waarmee dementerenden langer en beter kunnen deelnemen aan onze samenleving. ‘Dat is hard nodig’, zegt wethouder Gerrit Knol. ‘Want over 10 jaar hebben we ruim 50 procent meer dementerenden.’

 • Gemeenteraad organiseert gratis cursus 'Politiek Actief' voor inwoners

  Speciaal voor mensen die erover nadenken om actief te worden in de politiek organiseert de gemeenteraad van Zwartewaterland in het najaar van 2021 de cursus Politiek Actief. Ook voor degenen die niet direct in de politiek willen stappen, maar wel willen weten hoe ze invloed uit kunnen oefenen op de lokale besluitvorming is de cursus zeer geschikt.

 • Dode hoek lessen op alle basisscholen in Zwartewaterland

  De leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in Zwartewaterland krijgen verkeerslessen over de dode hoek in het verkeer. Met dit lesprogramma wil de gemeente Zwartewaterland de dode hoek onder de aandacht brengen. Dat is belangrijk, want de dode hoek is een gevaarlijke plek op de weg. Wethouder Maarten Slingerland was op 23 juni aanwezig bij de verkeerslessen op OBS De Aremberg in Zwartsluis.

 • Jouw huis slim en betaalbaar verduurzamen? Kijk het webinar voor inwoners Zwartewaterland!

  Hoe verduurzaam ik mijn huis slim en betaalbaar? Daarover gaat het hagelnieuwe on demand webinar voor de inwoners van Zwartewaterland. Een aanrader, vindt wethouder Harrie Rietman. ‘In slechts 1 uur tijd ben je op de hoogte van de bespaarmogelijkheden en de nieuwe subsidies.’

 • Leerlingen Het Anker en burgemeester praten over Kinderraad

  Groep 8 van CBS Het Anker bracht maandag 14 juni een bezoek aan het gemeentehuis. Daar spraken zij met burgemeester Bilder over het instellen van een kinder- of jeugdgemeenteraad. ‘1 januari is een mooie streefdatum voor de start van een Kinderraad’, aldus Bilder.

 • Brug over Bermsloot Genemuiden dicht in verband met onderhoud

  Vanaf 22 juni is de brug over de Bermsloot vanaf de Benthemersteeg richting Tag in Genemuiden voor een periode van drie weken dicht in verband met werkzaamheden.

 • Fietsstraat veilig alternatief voor Zwolsesteeg

  De Zwolsesteeg in Genemuiden wordt een fietsstraat. Op deze route heeft de veiligheid van de fietser prioriteit en is de auto “te gast”. De weg krijgt een fietspaduitstraling met roodbruin asfalt en de maximale rijsnelheid gaat omlaag naar 30 km/h. Wethouder Maarten Slingerland: “Met het fietsveiliger maken van de Zwolsesteeg gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Hiermee pakken we namelijk ook het te hard rijden op de Zwolsesteeg aan.”

 • Opgeknapt Van Stolkspark symbolisch geopend

  Op 11 juni hebben wethouder Harrie Rietman en Stefan van Dijk het opgeknapte Van Stolkspark in Hasselt symbolisch geopend. Het park heeft rolstoelvriendelijke ingangen en paden gekregen en de muziekkoepel en volières zijn opgeknapt. Wethouder Harrie Rietman: “Ik ben trots op het vele werk dat vrijwilligers samen met de medewerkers van ROVA hebben verzet. Het Van Stolkspark is weer een gezellig park, toegankelijk voor jong en oud. Waar je heerlijk kunt wandelen, picknicken en waar ook ruimte is voor andere activiteiten. Ook het idee voor een boomhut van groep 7 van De Toermalijn past hier prima in. Laten we er samen van genieten en het samen schoon en netjes houden.”

 • Inventarisatie objectkenmerken woningen Wet WOZ

  Wij starten binnenkort met controles van de objectkenmerken van de woningen. Dit is nodig voor een goede WOZ-waardebepaling.

 • Drukke kruispunten Stuivenbergstraat Genemuiden worden veiliger

  De gemeente Zwartewaterland gaat aan de slag met de verkeersveiligheid in de Stuivenbergstraat in Genemuiden, tussen de Majoor Generaal Simondsstraat en de Dorus Rijkersstraat. De drukke kruispunten bij d’Overtoom, OBS De Vogelaar en de Johannes Bogermanschool worden veiliger.

RSS feed

Heeft u gevonden wat u zocht?