Lees hier de nieuws- en persberichten van de gemeente Zwartewaterland

 • Zwartsluis Onder Zeil krijgt voor dit jaar toch een gemeentelijke subsidie, zo heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten. ‘Dit waterevenement is waardevol voor Zwartsluis en onze gemeente en sluit goed aan bij het Leefbaarheidsplan Zwartsluis en onze toeristische ambities’, zegt burgemeester Eddy Bilder.
 • Zwartewaterland is in trek bij recreatieondernemers. Tussen 2020 en april 2021 starten of verbeteren vijf ondernemers een verblijfsaccommodatie. En er is ruimte voor meer. ‘Samen met ondernemers boren we nieuwe doelgroepen aan’, zegt burgemeester Eddy Bilder.
 • Vijftien monumentale bomen in Zwartewaterland krijgen binnenkort een snoeibeurt. Deze veiligheidssnoei is nodig om het dode hout te verwijderen, zodat de bomen niet spontaan takken laten vallen. Met het goed snoeien zijn de monumentale bomen veilig en blijft een stuk groen cultureel erfgoed behouden voor Zwartewaterland.
 • Werkzaamheden in Genemuiden en Zwartsluis lopen ongeveer twee weken vertraging op door het slechte weer. Er is inmiddels een aangepaste planning gemaakt.
 • Zwartewaterlanders met een beperking die willen sporten en bewegen kunnen binnenkort terecht op de landelijke website unieksporten.nl. Voordeel: het sportaanbod in de hele regio wordt overzichtelijker en dus toegankelijker. 
 • Culturele instellingen die door corona in de problemen komen, kunnen financiële steun krijgen uit het nieuwe Corona Cultuur Fonds van de gemeente Zwartewaterland. ‘Moedig slaan zij zich door deze moeilijke periode heen’, prijst wethouder Gerrit Knol. ‘Maar naast veel waardering hebben zij vooral financiële steun nodig om overeind te blijven.’
 • Zwartewaterland heeft tot 2030 behoefte aan 750 nieuwe woningen, zo blijkt uit het nieuwe Woonbehoefteonderzoek van de gemeente. Het gaat om 600 koop- en 150 huurwoningen. ‘We willen daarop inspelen en volop doorbouwen voor eigen vraag’, zegt wethouder Gerrit Knol.
 • Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten.
 • Hoe wordt de buitenruimte in Zwartewaterland gebruikt en door wie? En kan de inrichting beter of misschien anders? Het antwoord op deze en meer vragen staat in het Buitenruimteplan. Dit plan is samen met inwoners tot stand gekomen. Wethouder Maarten Slingerland: “Alle inwoners van Zwartewaterland moeten op een fijne manier kunnen bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de buitenruimte. Van jong tot oud, variërend van het spelen op een natuurspeelplaats tot het maken van een ommetje. Met het Buitenruimteplan richten we de openbare ruimte zo optimaal mogelijk in met de wensen en ideeën van onze inwoners als uitgangspunt.”
 • Van 1 februari tot en met 5 maart 2021 vinden er werkzaamheden plaats aan het wegdek, de aansluiting van het fietspad en de bermen van de Schaapsteeg. In verband hiermee is het noodzakelijk de Schaapsteeg af te sluiten voor verkeer.
 • Vanaf april 2021 is het mogelijk om een Hanzepunter te huren in Hasselt. De Hanzepunters komen te liggen aan de passantensteigers in de Buitengracht tegenover de Kalkovens. Wethouder Rietman: “Ik ben blij met dit initiatief van een aantal enthousiaste inwoners. De verhuur van bootjes maakt het voor zowel inwoners als toeristen mogelijk om ons mooie Hasselt vanaf het water te beleven. Ook zorgt het er voor dat het centrum voor toeristen aantrekkelijker wordt om er te verblijven.”
 • Ook Hasselt krijgt dit jaar een aanvulling op de fruitbomen. Maarten Slingerland werd verrast door Jeroen Tersmette van de Hoogstambrigade met de symbolische overhandiging van vijftien fruitbomen voor het Manegepad in Hasselt. Wethouder Maarten Slingerland: “Ik ben blij verrast met het initiatief van de Hoogstambrigade. Met deze nieuwe aanplant behouden we een stukje, weliswaar jong, groen cultureel erfgoed voor Hasselt.” Afgelopen zaterdag hebben de leden van de Hoogstambrigade Zwartewaterland de fruitbomen aangeplant.
 • Vanaf 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.
 • Hoe ga je om met verlies van een dierbare tijdens de coronapandemie? Hierover organiseert de Bibliotheek Zwartewaterland dinsdag 2 februari een gratis online lezing. ‘Voor mensen die kampen met onverwerkte rouw door corona is dit een echte aanrader!’, zegt wethouder Gerrit Knol.
 • Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom geldt vanaf vrijdag 22 januari een avondklok. (Let op: De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren). Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
RSS feed

Heeft u gevonden wat u zocht?