Over een heel jaar bekeken krijgen we vooral in de winterperiode te maken met veel regen. In de zomer is er juist sprake van te weinig regen. Dat zorgt voor soms lange periode van droogte.

In Zwartewaterland hangt de droogte ook nog eens nauw samen met de problemen omtrent bodemdaling. Dat vraagt om een weldoordachte en gerichte aanpak. 

Belangrijkste doelen

Water houden we zoveel mogelijk vast op de plek waar het valt. Zo voorkomen we droogte en verkleinen we het effect van droogte op bodemdaling.

Wat doen we tegen droogte

Als gemeente willen we ongelijkmatige bodemdaling zoveel mogelijk voorkomen, zodat we schade aan wegen gebouwen kunnen beperken. Dat doen we als volgt:

  • Bij het vervangen van bestaande rioleringen werken we met een gecombineerd drainage-infiltratiesysteem . Zo wordt overtollig regenwater afgevoerd naar een waterberging of naar het oppervlaktewater. 
  • Voor nieuwe rioleringen gelden specifieke eisen om bodemdaling te vertragen.
  • Nutsvoorzieningen worden zó aangelegd dat ze optimaal bestand zijn tegen de gevolgen van (ongelijkmatige) bodemdaling.

Nieuwbouw

Voor nieuwbouwplannen gelden extra eisen om het water beter vast te houden. Op dit moment eist het waterschap 10% extra oppervlaktewater bij elke nieuwe ontwikkeling. De openbare ruimte en het privéterrein moeten ook zó zijn ontworpen en ingericht dat het water hier vastgehouden, geborgen en vertraagd afgevoerd kan worden.

Openbare ruimte bestaande stad

We willen droogte in de openbare ruimte voorkomen met voorzieningen die het water lokaal kunnen vasthouden. Door water vast te houden kunnen we een voorraad aanleggen voor droge periodes. Ook de keuze voor de juiste boom- en groensoorten kan droogte tegengaan.