Wat is het?

Wilt u iets bouwen of verbouwen, een boom kappen of bijvoorbeeld een inrit maken? Dan heeft is de kans groot dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. U kunt een omgevingsvergunning online aanvragen via het Omgevingsloket.

Online vergunning aanvragen

  Hoe werkt het?

  U leest hieronder hoe u een omgevingsvergunning kunt aanvragen. 

  Stap 1:

  Vergunning wel of niet nodig?

  Als u gaat bouwen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Wilt u dit zeker weten, doe dan de vergunningscheck(externe link). Dit duurt een paar minuten.

  Stap 2:

  Check het bestemmingsplan

  Ook kunt u van te voren checken of uw plannen binnen de regels van het bestemmingsplan passen. Een overzicht van de bestemmingsplannen vindt u op www.ruimtelijkeplannen.nl(externe link). Als uw pand op de monumentenlijst staat, heeft u altijd een vergunning nodig.

  Stap 3:

  Aanvraag indienen

  Vraag de vergunning aan bij het gemeentehuis of via het Omgevingsloket Online(externe link). Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Bent u een ondernemer? Dan heeft u een eHerkenning nodig. Daarna kunt u online de status van uw aanvraag volgen.

  Hoe verloopt de procedure?

  Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan krijgt u een ontvangstbevestiging van de gemeente. Er zijn twee behandelprocedures:

  • Eenvoudige aanvragen behandelen we binnen 8 weken.
  • Complexe aanvragen behandelen we binnen 26 weken. Deze termijn mogen we één keer met 6 weken verlengen.

  Vooroverleg met de gemeente

  • Heeft u een bouwplan en twijfelt of het mag? Dan kunt u dit van tevoren met ons bespreken in een vooroverleg. U levert dan een schetsplan (voorlopig ontwerp) in. Dit toetsen we aan het bestemmingsplan en welstandsbeleid. Dit is gratis. 
  • Soms past u uw bouwplan niet binnen de regels van het bestemmingsplan. U kunt het college van burgemeester en wethouders dan vragen om een principe uitspraak over een ontheffing. Hiervoor dient u een principeverzoek in. 
  • Voor een principeverzoek moet u leges(externe link) betalen. Blijkt uw verzoek haalbaar en vraagt u een omgevingsvergunning aan? Dan verrekenen we de leges voor het principeverzoek met de leges voor de verdere procedure.

  Wat kost het?

  De kosten voor een omgevingsvergunning staan in de tarieventabel bij de legesverordening(externe link). Voor ingewikkelde aanvragen hangen de kosten af van verschillende factoren. U krijgt dan achteraf een factuur.

  Heeft u gevonden wat u zocht?