Als u een object op of boven de openbare grond wilt plaatsen, dan heeft u hier meestal een ontheffing voor nodig. Denk hierbij aan een bouwobject, zoals een steiger, container of hoogwerker. Maar ook aan een reclamebord of het ophangen van een spandoek.

Ontheffing aanvragen

U kunt de ontheffing op twee manieren aanvragen: online of door een pdf te downloaden, in te vullen en deze naar de gemeente Zwartewaterland te sturen. Bij uw aanvraag levert u een digitale situatieschets of foto’s van de locatie mee. We verlenen de ontheffing in principe voor een periode van maximaal 1 jaar.

Ontheffing online aanvragen

Ontheffing aanvragen met pdf

Kosten en termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Als u een aanvraag doet voor het plaatsen van een reclamebord of een spandoek, dan toetsen wij dit aan ons reclamebeleid.

Voor de aanvraag van de ontheffing betaalt u legeskosten. De kosten hiervoor vindt u in de Legesverordening Zwartewaterland 2022(externe link). Voor 2022 betaalt u €19 per aanvraag.

Daarnaast betaalt u precariobelasting. Dit is een belasting die u betaalt voor het gebruik van openbare gemeentegrond. Hoeveel precariobelasting u precies betaalt, hangt af van het aantal vierkante meters grond dat u inneemt en hoelang u deze grond inneemt. Wees u dus bewust van de gegevens die u doorgeeft! De tarieventabel hiervoor vindt u in de precarioverordening 2022(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?