Dreigt het glad op de straat te worden? Dan strooien we de verharde wegen en fietspaden. We doen dit op vaste strooiroutes.

Om te bepalen wanneer strooien nodig is, maken we gebruik van een gladheidmeldingssysteem. Samen met een gladheidverwachting van de provincie Overijssel kunnen we zo bepalen op welke momenten wij preventief moeten strooien.

Strooiroutes

Gaan we strooien? Dan hebben we hiervoor vaste strooiroutes. Deze strooiroutes ziet u op de kaart hieronder. U vindt de strooiroutes ook onderaan de pagina.

Op zondag strooien we bij de kerken. De markten strooien we alleen op marktdagen. Op sommige plaatsen strooien we handmatig. Bijvoorbeeld op (brug)hellingen. Als het nodig is, plaatsen we op deze plekken zoutkisten.

Beleid gladheidbestrijding

Voor het strooien maken we keuzes. Het strooien is bijvoorbeeld schadelijk voor het milieu. Daarom proberen we een goede balans te vinden tussen de bescherming van het milieu en de veiligheid van de mens.

We kunnen ook niet overal strooien. Daarom kijken we bij het strooien naar het type weg en de mate van gladheid. De keuzes die wij hebben gemaakt, staan in het Uitvoeringsplan Gladheid. U kunt dit plan onderaan deze pagina downloaden.

Wat kunt u zelf doen?

Wilt u helpen om de straten bij gladheid begaanbaar te houden? Dan hebben we een paar tips voor u:

  • Bij sneeuw is beter eerst te vegen en pas daarna te strooien.
  • Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft.
  • Houd bij het vegen goten en rioolputten vrij van sneeuw.
  • Denk aan het milieu: maak matig gebruik van strooizout.
  • Strooi vooral op plekken waar mensen lopen of rijden.
  • Strooi zand om een dikke ijslaag begaanbaar te maken.

Tijdens winterse omstandigheden is het voor u als weggebruiker verstandig uw rijgedrag aan te passen aan die specifieke omstandigheden. De kans bestaat namelijk dat niet overal is gestrooid en dat u met onverwachte gladheid te maken krijgt.