Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Dan kunt u denken aan afkomst, sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, geloof, handicap of chronische ziekte.

Wat is discriminatie?

In de Nederlandse grondwet staat dat alle mensen gelijk zijn. Discriminatie is dus verboden. Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst. 

Als iemand wordt afgewezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur, omdat hij geen rijbewijs heeft, dan is dat terecht. Het hebben van een rijbewijs is nodig voor de baan en valt niet onder een van de genoemde kenmerken. Stel dat die persoon de baan niet krijgt, omdat hij of zij vrouw, zwart, moslim of homo is. Dan noemen we dit discriminatie. Lees er meer over op www.discriminatie.nl(externe link)

Maak een melding van discriminatie

Wanneer u zich gediscrimineerd voelt, dan kunt u daar iets mee te doen. Voor advies en voor het indienen van een klacht kunt u contact opnemen met organisatie Vizier. 

Deze organisatie beoordeelt samen met u de klacht. Zij geven daarna een advies over de wijze waarop de klacht het beste behandeld kan worden. Vizier is bereikbaar via telefoonnummer 085 0734600 of via e-mail: info@vizieroost.nl. Ga voor meer informatie naar de website van Vizier(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?