Als gemeente hebben wij de taak om deze wateroverlast door regenval zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we in eerste instantie samen met inwoners en bedrijven. Zodat de maatschappelijke kosten zoveel mogelijk beperkt blijven, want veel regenwater valt op particulier terrein.

Door de lage ligging is het verwerken van regenwater een grote uitdaging in onze gemeente. Het bergen van regenwater in de ondergrond is lastig omdat we te maken hebben met hoge grondwaterstanden en een slechte bodemgesteldheid. 

Belangrijkste doelen

Om wateroverlast te beperken, hebben we als gemeente een heldere doelstelling: bij een bui van 70mm in 1 uur mag er geen water vanuit de openbare ruimte in de gebouwen stromen. Ook moeten belangrijke toegangswegen bereikbaar blijven voor hulpdiensten.

Voor het eigen terrein geldt dat we als gemeente vooral willen werken aan bewustwording en inwoners en bedrijven willen stimuleren om zelf maatregelen te nemen. Dat doen we als volgt:

Hoe gaan we wateroverlast beperken?

  1. We bepalen  samen met inwoners en bedrijven wat zij kunnen doen om regenwater (tijdelijk) te bergen om het rioolsysteem te ontzien. 
  2. We kijken  of inwoners en bedrijven kunnen afkoppelen en regenwater direct op een waterberging/oppervlaktewater kunnen afvoeren.

Zijn er onvoldoende bergingsmogelijkheden voor het vasthouden van regenwater? Dan onderzoeken we of een gescheiden rioolstelsel een oplossing is.

Nieuwbouw

Nieuwe ruimtelijke plannen richten we zó in, dat wateroverlast vooraf al wordt voorkomen. Voor nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen gelden de volgende eisen:

  1. Het riool bestaat uit 2 buizen, voor vuil water en voor regenwater.
  2. Er moet voldoende groen of oppervlaktewater zijn, met de mogelijkheid om het water tijdelijk op te vangen, zodat het in de bodem kan zakken.
  3. Vanuit de groene gebieden kan het hemelwater in een langzamer tempo afgevoerd worden.
  4.  Het hemelwater mag niet direct afvloeien naar de openbare weg of de riolering.

Bij extreme situaties mag er geen waterschade ontstaan. Wij toetsen dit met behulp van een zogeheten 'normbui'. Het gaat dan om een extreme bui die eens per honderd jaar voorkomt, opgehoogd met +10%.  De openbare ruimte en het privéterrein moeten zó zijn ontworpen en ingericht dat het water zoveel mogelijk vastgehouden, geborgen en vertraagd afgevoerd wordt.

Openbare ruimte bestaande stad

In de openbare ruimte en bij bestaande bouw reserveren we extra ruimte voor groene klimaatbuffers. Daarmee kunnen we het regenwater opvangen in de grond in plaats van in het riool. Daarbij richten we ons vooral op het aanleggen van nieuw groen en het versterken van bestaand groen. Zo ontstaat er meteen de nodige verkoeling en schaduw in de woongebieden. 

De openbare ruimte moet zó ingericht worden dat een bui van 70 mm in 1 uur geen schade oplevert. Daarbij ligt de nadruk eerst op lokaal vasthouden, daarna op het bergen en tenslotte op het vertraagd afvoeren van het water. De riolering moet een bui van 30 mm/u kunnen verwerken. Het overige water willen we in het gebied afvoeren.