Als woningeigenaar wilt u nu alvast voorbereid zijn om straks klaar te zijn voor de afkoppeling van het aardgasnet. Dit betekent dat uw huis dan aardgasvrij-ready is. We hebben een aantal tips om de eerste stappen te zetten. Daarmee kunt u nu al aan de slag! Komt u er niet uit? Het energieloket van de gemeente helpt u met advies.

Isoleren

Uw huis goed isoleren is een belangrijke stap op de weg naar een aardgasvrije woning. Een goed geïsoleerde woning verbetert het comfort van uw woning. Het houdt warmte beter vast, het tocht minder en zorgt ook voor minder geluidsoverlast van buiten. Er zijn verschillende manieren om uw huis beter te isoleren. Denk aan het isoleren van muren, ramen, vloeren en dak.

Heeft u advies nodig? Schakel onze onafhankelijke energieadviseur in.

Dichten van naden en kieren

Via naden en kieren gaat er veel warmte verloren. Door deze te dichten houdt u de warmte binnen en bespaart u energie. Naden en kieren zijn vaak te vinden bij deuren, ramen, in de meterkast, bij het kruipluik en de brievenbus. Door deze plekken tochtvrij te maken, wordt uw huis een stuk comfortabeler en gaat uw gasverbruik omlaag. Gebruik hiervoor tochtstrips, een tochtband, kit of een brievenbusklep. Eenvoudig zelf aan te brengen.

Ventileren

Vergeet niet te ventileren! Een goed binnenklimaat is goed voor uw comfort en gezondheid. U voorkomt bovendien vochtproblemen in uw woning.

Opwekken

Elektriciteit kunt u zelf opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op uw dak. Op de website zonnekaart.nl/zwartewaterland berekent u eenvoudig de zonpotentie van uw dak. Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Energiecoöperatie Energiek Zwartewaterland organiseert gezamenlijke zonnepanelen op het dak van een ander.

Meestal kunt u zonnepanelen op uw dak plaatsen zonder dat u een vergunning nodig heeft. Voor het plaatsen van zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht of op een monument heeft u vaak wel een vergunning nodig. De gemeente bekijkt per situatie of het plaatsen van zonnepanelen acceptabel is.

Verwarmen

Aardgas was jarenlang dé bron in Nederland voor het verwarmen van woningen, voor warm water en om op te koken. In een duurzame woning wordt het aardgas bij voorkeur vervangen door duurzaam geproduceerde elektriciteit in combinatie met een warmtepomp.

Er zijn drie manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas:

  • Uw woning aansluiten op een warmtenet. Dit is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. 
  • Een elektrische oplossing, zoals een warmtepomp, zonneboiler of infraroodpanelen.
  • Aardgas vervangen door groen gas.

Kijk ons webinar terug over warmtepompen.

Koelen

Door opwarming van het klimaat wordt koeling belangrijker. Daarbij is het advies: hou het simpel. Denk aan zonwering, laat nachtkoelte binnen en voorkom een hoog energieverbruik door airconditioners. Tip! Veel warmtepompen kunnen ook koelen.

Koken

Zolang uw woning nog is aangesloten op het gasnet, kunt u op gas blijven koken. Vroeg of laat stappen we allemaal over op elektrisch koken. Op het moment dat uw keuken of kookplaat aan vervanging toe is, is het verstandig om al vast te kiezen voor een elektrische kookplaat. Een inductieplaat is de energiezuinigste optie. Laat u altijd goed adviseren of uw huidige elektriciteitsaansluiting hier voldoende geschikt voor is, soms is er een extra elektriciteitsgroep nodig.

Meer tips

Meer tips nodig? Bezoek ons online Duurzaam Bouwloket.