Wat is het?

Een ligplaats is een waterperceel met aangrenzende grond waar een woonboot mag aanmeren. Een ligplaats is dus niet zomaar een stukje vrije oever. De gemeente bepaalt de plekken van de ligplaatsen in het openbare water.

Als u met een woonboot of ander vaartuig een ligplaats wilt innemen, dan vraagt u aan de gemeente of u een ligplaats mag gebruiken. Het kan zijn dat u hiervoor een vergunning moet aanvragen.

Hoe werkt het?

De gemeente bepaalt welke plekken in het openbare water ligplaatsen zijn. Zij bepaalt ook welk soort vaartuigen er mogen liggen en hoeveel plaatsen er zijn. Vaartuigen zijn onder andere: woonboten, steigers of pontons.

De gemeentelijke regels gelden niet als het water beheerd wordt door de Rijksoverheid, de provincie of het waterschap. Als u niet weet wie de beheerder is van het openbaar water is, vraag dit dan na bij de gemeente.

Wat moet ik doen?

U vraagt aan de gemeente of u een ligplaats mag gebruiken. Geef hierbij de volgende informatie:

  • omschrijving van uw vaartuig
  • de plek waar u wilt liggen met uw woonboot of vaartuig
  • hoe lang u de ligplaats wilt gebruiken

Hoe lang duurt het?

De vergunningprocedure duurt maximaal 13 weken.

Wijzigen of ruilen

Wilt u uw ligplaats in de jachthaven van Genemuiden wijzigen of verwijderen? Dan kunt u hierom vragen bij de gemeente.

DigiD linkLigplaatsvergunning wijzigen

DigiD linkLigplaatsvergunning ruilen

Voorwaarden

In de Algemene plaatselijke verordening(externe link) (artikel 5:25) staan beleidsregels rond van het innemen van een ligplaats met een woonschip, een recreatievaartuig, een passagiersschip of een historisch schip in wateren in beheer bij de gemeente.

Bekijk de verordening op de heffing en invordering van haven-, lig- en kadegelden 2022(externe link).

Passanten

Wilt u één of meerdere nachten overnachten in Zwartewaterland? Dat kan! Er zijn diverse locaties door de hele gemeente waar u met uw boot terecht kunt. Lees meer over ligplaatsen voor passanten.