De geschiedenis van Zwartsluis voert terug naar het einde van de 14e eeuw. Met “Der Swarten Sluys” werd de toegang van het Meppeler Diep naar het Zwarte Water afgedamd. En er kwam bewoning. Zwartsluis was de tweede haven van Overijssel. De haven werd gebruikt voor het doorvoeren van turf. Nu gebruiken vooral recreanten de haven. Zwartsluis telt bijna 5.000 inwoners. Op deze pagina leest u over de kracht van Zwartsluis.

Werkgelegenheid veelal verbonden aan waterrecreatie

Zwartsluis is de toegangspoort naar het unieke natuur- en recreatiegebied De Wieden/Weerribben. Naast de waterrecreatie, en daaraan verbonden bedrijven, is de bouw van jachten ook een belangrijke bedrijfstak. Ook zorgen de voedingsmiddelenindustrie, transport en kunststofverwerkende industrie voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid.

Waarden

Door de strategische positie werd Zwartsluis al vroeg in de geschiedenis bewoond. In de 16e eeuw is Zwartsluis omgebouwd tot een Fortresse. Dit is een verdedigingswerk met een permanente militaire bezetting. Dit zorgt voor een rijke geschiedenis van Zwartsluis. Die is ook in de bodem terug te vinden.

Behoud van cultuurhistorische waarden

De gemeente zet in op een actuele gemeentelijke monumentenlijst, het verstrekken van subsidie en informatie en het faciliteren van cultuurhistorische initiatieven. De gemeente wil de cultuurhistorische waarden goed kunnen vertalen in het Omgevingsplan. Daarom is het belangrijk dat deze vastliggen in een waardenkaart. Daarmee kan de gemeente bijvoorbeeld zelf beschermde stadsgezichten aanwijzen. Deze cultuurhistorische waardenkaart biedt een goed handvat voor beleid bij ruimtelijke ontwikkelingen en een beoordelingskader voor bouwinitiatieven. In het bestemmingsplan Oud Zwartsluis is al een regeling opgenomen gericht op het behoud van gevels of de hoofdvorm.

Zwartsluis kade