Zwartewaterland kenmerkt zich als een vitale plattelandsgemeente met een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis is zichtbaar in het landschap en in de verschillende kernen. De gemeente ligt strategisch in en tussen bijzondere gebieden. Denk aan het Nationaal Landschap IJsseldelta, de Natura 2000 gebieden Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht, Weerribben-Wieden, Olde Maten & Veerslootslanden en het Zwarte Meer. Op deze pagina leest u over de kracht van het buitengebied. 

Landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische kwaliteiten

Bodem, landschap, natuur en agrarisch grondgebruik vormen al eeuwenlang een onlosmakelijk geheel. Het buitengebied heeft daardoor landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische kwaliteiten. Die geven identiteit en beleving aan het gebied. Kenmerkend zijn de grote open ruimten, het regelmatige patroon van wegen en weteringen en boerderijen op huisterpen. 

Kansrijke agrarische bedrijven

Het buitengebied is vooral geschikt voor grondgebonden (rund)veehouderij. De veehouderijen zijn belangrijk voor het in stand houden van dat landschap. Overal bevinden zich kansrijke agrarische bedrijven. Net als in andere dorpen/kernen hebben zich de laatste tientallen jaren grote veranderingen voorgedaan in het buitengebied door de schaalvergroting in de landbouw. 

Nieuwe functies voormalige agrarische gebouwen

Het aantal bedrijven is minder geworden, maar de blijvende agrarische bedrijven worden steeds groter. Zowel qua bedrijfsoppervlakte als qua bedrijfsbebouwing. In voormalige agrarische gebouwen hebben zich nieuwe functies gevestigd, van burgerwoningen tot niet-agrarische bedrijven. 

Behoefte aan nieuwe visie buitengebied

Door deze veranderingen is het evenwicht tussen de verschillende functies en waarden van het gebied niet langer meer vanzelfsprekend. Een zorgvuldige ruimtelijke ordening is belangrijk. Er is daarom behoefte aan een nieuwe visie op het buitengebied, waarbij ingegaan wordt op de verschillende opgaven in het buitengebied, zoals: de veenweidebodemdaling, klimaatadaptatie en de afname van het aantal agrarische bedrijven. Uit deze Buitengebiedsvisie komen conclusies over de mogelijkheden in het buitengebied met behoud van de agrarische functie. Deze conclusies worden vertaald in regels voor het omgevingsplan.

Waarden

Zwartewaterland kenmerkt zich als een vitale plattelandsgemeente met een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis is zichtbaar in het landschap en in de verschillende kernen. De gemeente ligt strategisch in en tussen bijzondere gebieden. Denk aan het Nationaal Landschap IJsseldelta, de Natura 2000 gebieden Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht, Weerribben-Wieden, Olde Maten & Veerslootslanden en het Zwarte Meer. Bodem, landschap, natuur en agrarisch grondgebruik vormen al eeuwenlang een onlosmakelijk geheel.

Investeren in (be)leefbaarheid en concurrentiekracht buitengebied

De robuuste landschappen zijn naar verhouding onaangetast. De verschillende ontstaansgeschiedenissen zijn nog duidelijk te herkennen. De gemeente Zwartewaterland zet in op het behouden en versterken van het buitengebied. Dit doen we door te sturen op en te investeren in ontwikkelingen die een bijdrage leveren aan de (be)leefbaarheid en concurrentiekracht van het buitengebied. 

Diversiteit aan archeologische vindplaatsen

Het buitengebied in de gemeente Zwartewaterland kent een grote diversiteit aan archeologische vindplaatsen. Van de Mastenbroekerpolder tot het archeologisch Rijksmonument in Zwartewatersklooster.

Buitengebied