Hasselt heeft een indrukwekkend verleden als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsplaats. Door de ligging aan een knooppunt van land- en waterwegen was Hasselt vroeger een belangrijk handelscentrum. Met ongeveer 7.000 inwoners is Hasselt de tweede kern van de gemeente Zwartewaterland. Op deze pagina leest u over de kracht van Hasselt.

Hanzestadje met ruim 70 rijksmonumenten

Het stadje maakte deel uit van het handelsverbond De Hanze. Ook religie speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van deze Hanzestad die aan verschillende Pelgrimsroutes ligt. De stad telt ruim 70 rijksmonumenten en is sinds 1982 een beschermd stadsgezicht.

Hasselt heeft een goed bedrijfsklimaat

Hasselt heeft een goed bedrijfsklimaat. Op het industrieterrein aan het Zwarte Water zijn veel bedrijven gevestigd. Die krijgen hun grondstoffen over het water aangevoerd. Deze bedrijven zijn actief in verschillende sectoren: scheepsbouw, wegenbouw, tapijtfabricage, huizenbouw en transport. Daarnaast zijn er ook twee zelfstandige jachthavens voor de recreatievaart.

Waarden

Door haar gunstige ligging en status als Hanzestad heeft Hasselt een rijk verleden. Niet alleen in het straatbeeld, maar ook onder de grond zijn hier veel overblijfselen van te vinden.

Hasselt heeft beschermd stadsgezicht

Hasselt is in 1982 aangewezen als beschermd stadsgezicht in de zin van artikel 20 van de Monumentenwet. Hasselt heeft een beschermd stadsgezicht door een goed bewaarde ruimtelijke structuur en een bebouwingsbeeld met vele historische kenmerken.

Behoud van cultuurhistorische waarden

De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht betekent niet automatisch dat ontwikkeling onmogelijk wordt. Bij verdere ruimtelijke ontwikkeling willen we recht doen aan de aanwezige kwaliteiten. We maken daarvan gebruik en bouwen daarop voort. De gemeente zet daarom in op een actuele gemeentelijke monumentenlijst, het verstrekken van subsidie en informatie en het faciliteren van cultuurhistorische initiatieven. De gemeente wil de cultuurhistorische waarden goed kunnen vertalen in het Omgevingsplan. Daarom is het belangrijk dat deze vastliggen in een waardenkaart. Daarmee kan de gemeente bijvoorbeeld zelf beschermde stadsgezichten aanwijzen. Deze cultuurhistorische waardenkaart biedt een goed handvat voor beleid bij ruimtelijke ontwikkelingen en een beoordelingskader voor bouwinitiatieven.

In het bestemmingsplan “Binnen de Veste” is het beschermde stadsgezicht opgenomen als een dubbelbestemming ‘Waarde-cultuurhistorie’. Daarmee kunnen we waardevolle panden behouden. Ook is er een regeling opgenomen gericht op het behoud van gevels of de hoofdvorm.