Kracht van Genemuiden
Genemuiden heeft een rijke geschiedenis. In 1275 kreeg Genemuiden stadsrechten van bisschop Jan van Nassau. De ligging aan Zuiderzee is altijd van belang geweest. De zee was belangrijk voor vissers, de mogelijkheid tot handel en scheepvaart. Later werd via het water het benodigde materiaal geleverd voor de vanaf 1700 groeiende tapijtindustrie. Ook veeteelt en hooibouw werden belangrijke bronnen van bestaan. Op deze pagina leest u over de kracht van Genemuiden.
Waarden
Genemuiden kijkt uit op drie verschillende landschappen. Het rivierenlandschap van het Zwarte Water in het noorden, het bijzondere polderlandschap van Mastenbroek aan de oost- en zuidwestzijde en de buitendijkse Zuiderzeepolders op het westen.
Ieder landschap heeft verschillende kenmerken
De landschappen hebben bijvoorbeeld een andere bodem en kennen verschil in hoogte. De landschappen zijn op een verschillende wijze ontstaan, worden op diverse manieren gebruikt en er staan verschillende bomen en planten. Al deze kenmerken zorgen ervoor dat inwoners de landschappen op een andere manier beleven en ervaren.
De verschillen binnen het stedelijk gebied
Het noorden en het oosten van Genemuiden bestaan vooral uit bedrijventerrein. Aan het zuiden grenst de randweg en in het westen grenzen de woongebieden direct aan het open landschap.
De kenmerken van het Nationaal Landschap IJsseldelta
Genemuiden grenst aan het Nationaal Landschap IJsseldelta. De kenmerken van dit landschap zijn: de oude rationele geometrische verkaveling (van Polder Mastenbroek), het reliëf in de vorm van huisterpen en kreekruggen en de grote mate van openheid.
Behoud van cultuurhistorische waarden
Genemuiden heeft door de eeuwen heen te maken gehad met verschillende stadsbranden. Hierdoor is bovengronds niet veel van de vroege geschiedenis van de stad af te lezen. Door archeologische onderzoeken is deze geschiedenis toch in kaart gebracht. Inzet is om de aanwezige waardevolle panden te behouden. De gemeente zet daarom in op een actuele gemeentelijke monumentenlijst, het verstrekken van subsidie en informatie en het faciliteren van cultuurhistorische initiatieven. De gemeente wil de cultuurhistorische waarden goed kunnen vertalen in het Omgevingsplan. Daarom is het belangrijk dat deze vastliggen in een waardenkaart. Daarmee kan de gemeente bijvoorbeeld zelf beschermde stadsgezichten aanwijzen. Deze cultuurhistorische waardenkaart biedt een goed handvat voor beleid bij ruimtelijke ontwikkelingen en een beoordelingskader voor bouwinitiatieven. In het bestemmingsplan Genemuiden Centrum is al een regeling opgenomen gericht op het behoud van gevels of de hoofdvorm.