U gaat trouwen. Gefeliciteerd! Voor uw huwelijk moet u veel regelen. Op deze pagina leest u wat u moet doen voordat u gaat trouwen. Voor een geregistreerd partnerschap geldt dezelfde informatie. Trouwt u in een andere gemeente? Dan regelt u alles bij die gemeente. Trouwt u met iemand die niet de Nederlandse nationaliteit heeft? Lees meer op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

De notaris kan u alles vertellen over de verschillen. Ook vindt u informatie in deze brochure van de Rijksoverheid(externe link).

Voordat u naar de gemeente gaat: datum, tijdstip en trouwlocatie bepalen

U bepaalt eerst de datum, de tijd en de trouwlocatie. Daarna neemt u contact op met de gemeente. U kunt uw huwelijk of/geregistreerd partnerschap laten voltrekken op de volgende tijden:

  • Maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur 
  • Zaterdag van 10.00 uur tot 14.00 uur 
     

Datum en tijdstip vastleggen bij gemeente

Daarna legt u de datum, de tijd en de locatie vast bij de gemeente. Hiervoor kunt u bellen met 14 038.

Formulieren invullen en opsturen

Als u uw huwelijk/partnerschap telefonisch vast heeft gelegd, krijgt u een aantal formulieren. Stuur de formulieren minimaal drie maanden voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap met de post terug. U moet kopieën van geldige identiteitsbewijzen van de getuigen en van u beiden meesturen. Bij een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap stuurt u de formulieren zo snel mogelijk terug. Dan is er genoeg tijd om alles voor te bereiden. U krijgt daarna een bevestiging/rekening. 

Trouwlocatie

U kunt in Zwartewaterland op verschillende plekken trouwen.

Alle trouwlocaties op een rij

Gratis huwelijk

Het is ook mogelijk een gratis huwelijk te sluiten of een gratis partnerschap te registreren:

Wanneer?
  • Dinsdagmorgen om 9.00 uur
  • Dinsdagmorgen om 9.30 uur
Waar?In een spreekkamer van het gemeentehuis in Hasselt
Hoe werkt het?
  • Bij een gratis huwelijk worden artikelen uit het Burgerlijk Wetboek voorgelezen. Na het afleggen van de belofte ondertekenen het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar de akte.
  • Bij een gratis geregistreerd partnerschap worden een paar artikelen uit het Burgerlijk Wetboek voorgelezen. Daarna ondertekenen het paar, de getuigen en de ambtenaar burgerlijke stand de akte.
Bijzonderheden
  • Eén van u moet in de gemeente Zwartewaterland zijn ingeschreven.
  • Het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt zonder toespraak voltrokken/geregistreerd door een medewerker van burgerzaken.
  • Er is geen bode aanwezig.
  • U kunt maximaal 4 getuigen meenemen. Het is niet mogelijk om meer gasten mee te nemen dan de getuigen. Hierop maken wij geen uitzondering.
  • Wilt u een trouwboekje of partnerschapsboekje? U moet deze kosten wel betalen. 

Aangifte gratis huwelijk met DigiD

Trouwambtenaar

In de gemeente Zwartewaterland is een aantal trouwambtenaren (ambtenaren van de burgerlijke stand) aangewezen. Zij mogen huwelijken voltrekken en partnerschappen registreren. U kunt drie trouwambtenaren doorgeven naar wie uw voorkeur uitgaat. Doe dit minimaal drie maanden voor het huwelijk of partnerschap. U geeft uw keuze telefonisch of schriftelijk, via het vragenformulier, door. Wij nemen dan contact op met de trouwambtenaar. Daarna berichten wij u wie beschikbaar is om uw huwelijk te voltrekken/partnerschap te registreren. Uiterlijk drie weken voor uw huwelijk/partnerschap neemt hij/zij contact met u op voor een kennismakingsgesprek.

Ambtenaren van de burgerlijke stand

Eigen trouwambtenaar

U kunt ook een familielid of kennis laten benoemen als uw ‘eigen trouwambtenaar’ voor één dag. Deze persoon moet dan wel in een andere gemeente benoemd en beëdigd zijn als ambtenaar burgerlijke stand. Een aanvraagformulier kunnen wij u toesturen. Regelt u dit minimaal twee maanden van tevoren. De gemeente betaalt deze trouwambtenaar niet. De kosten voor de huwelijksvoltrekking/registratie van het partnerschap veranderen niet.

Heeft u gevonden wat u zocht?