Wat is het?

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft voor collecteren voor een goed doel een collecterooster opgesteld. Alle grote landelijke organisaties hebben een vaste periode waarin zij mogen collecteren. De vrije perioden zijn beschikbaar voor plaatselijke instellingen. Per week wordt in de regel maximaal één collecte per gebied toegestaan. In de periode van het collecterooster van het CBF kan geen andere collecte plaatsvinden, ook niet als de landelijke instelling geen gebruik maakt van de vergunning. Het collecterooster is te vinden op de website van het CBF(externe link).

Er zijn twee mogelijkheden voor het houden van een collecte:

  • landelijke organisaties, die al zijn ingedeeld in het collecterooster van het CBF. Zij mogen gebruik maken van de toegewezen periode zonder hiervoor een vergunning aan te vragen of melding te doen. Deze organisaties sturen een overzicht van hun opbrengst naar het CBF.
  • overige organisaties, die niet zijn ingedeeld in het collecterooster van het CBF. Als zij gebruik willen maken van de vrije ruimte in het collecterooster van het CBF, dan moeten zij een melding indienen. De gemeente beoordeelt of de gevraagde periode binnen een bepaald gebied nog vrij is. Onder collecte wordt ook verstaan de verkoop van goederen huis-aan-huis door een stichting/vereniging (bijv. oliebollen).

Melding indienen

Via de onderstaande link kunt u een melding indienen. Doe dit ministens drie weken van tevoren.

Online melding collecte

Kosten

Het houden van een collecte of verkoopactie is kosteloos.

Collectebussen

De gemeente heeft collectebussen die organisaties kunnen gebruiken bij het collecteren. Deze kunt u bij de gemeente aanvragen. Dit kunt u bij uw melding doorgeven.

Spandoeken

Wilt u spandoeken ophangen voor de collecte? U kunt daarvoor een aparte aanvraag indienen op de pagina Innemen openbare grond
 

Heeft u gevonden wat u zocht?