Nederland stapt over van vervuilende fossiele energie naar schone duurzame energie. Dat betekent dat we zonneparken en windmolens nodig hebben. Ook in Zwartewaterland.

Bij het zoeken van de beste locaties houden we rekening met bewoners, natuur en landschap. Grote delen van onze gemeente vallen daarom af. De gemeente stelt nu 6 gebieden vast waar windmolens en zonneparken mogelijk zijn.

De volgorde van onze voorkeur is:

  1. Zoekgebied voor wind: Genne-Holten
  2. Zoekgebied voor zon: Genne-Holten
  3. Zoekgebied voor zon: Zwartsluis
  4. Zoekgebied voor zon: Genne-Overwaters
  5. Zoekgebied voor zon: Kamperzeedijk
  6. Zoekgebied voor wind: Zwartsluis

Waarom Genne-Holten?

Volgens ons is Genne-Holten de beste locatie. Het gebied is namelijk geschikt voor het opwekken van wind- én zonne-energie. Ook wonen in dit gebied relatief weinig mensen. Bovendien kunnen we samenwerken met Zwolle, Dalfsen en Staphorst. Deze gemeenten onderzoeken dichtbij Genne-Holten de kansen voor duurzame energie.

Vervolg

De gemeenteraad bespreekt op 15 september de zoekgebieden en onze voorkeursvolgorde. Op 22 september volgt dan een definitief besluit. Als de gemeenteraad onze keuze overneemt, gaat in Genne-Holten een gebiedsbegeleider aan de slag. Dat is iemand die samen met alle bewoners en grondbezitters een plan maakt voor zonne- en windenergie.

Ook moet blijken hoeveel windmolens of zonneparken we in Genne-Holten kunnen bouwen. Als daar niet genoeg ruimte is, onderzoeken we de mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens en zonneparken in andere zoekgebieden. Niet in alle 6 zoekgebieden komen dus windmolens of zonneparken. We besluiten nu vooral in welke gebieden ze zouden passen.

Binnen 1 jaar moet duidelijk zijn of een gezamenlijk plan voor Genne-Holten kans maakt. Is een gezamenlijk plan niet mogelijk? Dan schrijft de gemeenteraad uiterlijk eind 2023 een 'maatschappelijke tender' uit. Dan mag iedereen met een plan voor het gebied komen. Ook die plannen moeten voldoen aan onze regels voor lokaal eigendom en landschappelijke inpassing.

Op onderstaande kaart ziet u de zoekgebieden.

  • De gebieden in het geel zijn zoekgebieden voor zon.
  • De gebieden in het blauw zijn zoekgebieden voor wind.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Onderaan deze pagina kunt u ook een PDF-versie van de kaart downloaden.