Zoekgebieden
Nederland stapt over naar duurzame energie. Dat betekent dat we zonneparken en windmolens nodig hebben. Ook in Zwartewaterland.
In 2022 heeft de gemeente 6 gebieden aangewezen waar windmolens en zonneparken mogelijk zijn. Daarbij houden we rekening met bewoners, natuur en landschap. Grote delen van onze gemeente komen daarom niet in aanmerking.
De volgorde van onze voorkeur is:
- Zoekgebied voor wind: Genne-Holten
- Zoekgebied voor zon: Genne-Holten
- Zoekgebied voor zon: Zwartsluis
- Zoekgebied voor zon: Genne-Overwaters
- Zoekgebied voor zon: Kamperzeedijk
- Zoekgebied voor wind: Zwartsluis
Geen wind in de Mastenbroekerpolder
De provincie heeft in 2023 in een rapport over windturbines op de IJsseldelta ook twee mogelijke locaties aangewezen waar eventueel turbines geplaatst zouden kunnen worden. Het ging om een lijnopstelling tussen Genemuiden en Hasselt parallel aan de Nieuwe weg in polder Mastenbroek Oost en om het industrieterrein in Genemuiden. Inmiddels heeft de Provincie op 9 juli 2024 een rapport gepubliceerd over windmolens en weidevogels. Daarin wordt duidelijk dat windturbines in de Mastenbroekerpolder een te grote impact hebben op de weidevogelstand. Dat betekent dat er geen plaats is voor windturbines in de Mastenbroekerpolder.
Lees ook het artikel over de uitkomsten van dit onderzoek.
Zoekgebied Genne-Holten
Het gebied Genne-Holten (zie kaartje) is aangewezen als zoekgebied voor zon en wind. Dit gebied is voor ons als gemeente het zoekgebied waar wij de hoogste prioriteit aan geven. Het gebied kenmerkt zich door een lage bevolkingsdichtheid en een open landschapsstructuur.
Samenwerking met Zwolle
De gemeente Zwolle heeft het naastgelegen gebied Haerst-De Ruiten aangewezen als potentieel geschikt gebied voor duurzame energieopwek. Daarom werken we met de gemeente Zwolle intensief samen in het zoekgebied Genne, Holten, Haerst en De Ruiten. We noemen dit grensontkennend samenwerken. Hiervoor is een bestuurlijke opdracht gegeven.
Hierbij willen we als gemeenten:
- Eén gezicht naar buiten, één werkwijze en gelijke principes voor het totale gebied
- Samen optrekken in en bemensen van de stuurgroep en het projectteam
- Voldoende capaciteit en middelen beschikbaar stellen voor het gebiedsproces
- Communicatie in het gebied op elkaar afstemmen
- Een gezamenlijke planning en doorlooptijden
- De juiste voorwaarden scheppen om de belanghebbenden in het gebied tot een werkwijze en gebiedsbod te laten komen. Het gebiedsbod is een door bewoners en grondeigenaren opgesteld plan voor het realiseren van grootschalige opwek van wind- en zonne-energie
- Optreden als 1 partij in het faciliteren van het gebiedsproces
Rapport bureau Stimuland
Samen met gemeente Zwolle hebben we op 1 mei 2023 Bureau Stimuland aangesteld als onafhankelijke gebiedsbegeleider. De opdracht voor hun was om samen met de bewoners te kijken naar mogelijke oplossingen voor grootschalige opwek van duurzame energie. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk zon en wind-opwek lokaal eigendom wordt. Zo beslissen de bewoners zelf (mee) over het project en over de opbrengsten van zonne- en windenergie. Een eerlijke verdeling van de lasten én de lusten. Stimuland heeft in april 2024 haar rapport opgeleverd. We zijn nu met de gemeente Zwolle in overleg hoe we het proces verder gaan inrichten.
50 vragen & antwoorden over zonne- en windenergie
ZSDZ gebied
De gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland werken ook samen aan duurzame opwek. Dit doen we onder de naam gebiedsproces ZSDZ. Onder begeleiding van de provincie werken de gemeenten samen en stemmen we ontwikkelingen op elkaar af.
Heeft u vragen?
Heeft u vragen over het gebiedsproces? Stuur dan een mail naar duurzaam@zwartewaterland.nl