Wat is het?

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u kunt bewijzen dat u het nodig hebt. Bijvoorbeeld als u vaak naar landen reist waarvoor een visum nodig is, of als u reist naar landen die met elkaar in conflict zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een tweede paspoort?

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u kunt bewijzen dat u het nodig hebt. Bijvoorbeeld:

 • Als u regelmatig reist naar landen met een visumplicht. Het kan dan voorkomen dat u uw paspoort niet kunt gebruiken, omdat het op een ambassade of consulaat ligt voor een visumaanvraag. Het mogen geen landen zijn waar u met een Nederlandse identiteitskaart naartoe kunt reizen. In dat geval kunt u een ID-kaart gebruiken.
 • Als u reist naar landen die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw eerste paspoort kunnen dan problemen veroorzaken bij de toelating in een ander land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een lijst van conflicterende landen. Die vindt u op de website van de rijksoverheid(externe link).

Voorwaarden en benodigdheden

Voor de aanvraag van een tweede paspoort moet uw eerste paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Voor de aanvraag hebt u nodig:

 • Een bewijs waaruit blijkt dat u een land wilt bezoeken dat in conflict is met een land waarvan u al stempels in uw paspoort hebt.
 • Een bewijs dat u regelmatig naar verschillende visumplichtige landen moet reizen.
 • Een bewijs dat uw paspoort op een ambassade of consulaat ligt vanwege een visum. Daarnaast kopieën van de houderpagina (pagina waarop uw persoonlijke gegevens staan) en alle bestempelde en met visa beplakte pagina’s.
 • Als het om een zakenreis gaat: een recente verklaring van uw werkgever op origineel briefpapier óf een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Neem zoveel mogelijk bewijsstukken mee. Bij onvoldoende bewijsmateriaal kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen..

Goed om te weten

 • Een tweede paspoort wordt niet verstrekt als noodpaspoort.
 • Een tweede paspoort is 2 jaar geldig voor alle landen.
 • Naast het paspoort en tweede paspoort mag u ook een ID-kaart bezitten.
 • U kunt ook een tweede zakenpaspoort aanvragen.
 • Als u uw bestaande tweede paspoort wilt vernieuwen, moet u opnieuw de noodzaak van het paspoort bewijzen.
 • Op reis gaan met twee paspoorten wordt afgeraden. Bij de controle aan de grens kan het bezit van twee paspoorten vragen oproepen.

Aanvragen

Een tweede paspoort vraagt u op dezelfde manier aan als een gewoon paspoort.

Wat kost het?

Tweede paspoort tot 18 jaar: € 58,85
Tweede paspoort tot 18 jaar, spoedaanvraag: € 111,85
Tweede paspoort 18 jaar en ouder: € 77,85
Tweede paspoort 18 jaar en ouder, spoedaanvraag: € 130,85

Extra informatie

Zorgvuldig omgaan met waardedocumenten

Identiteitsdocumenten zijn belangrijke waardedocumenten en blijven altijd eigendom van de Nederlandse Staat. Als u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvraagt bent u wettelijk verplicht het oude exemplaar in te leveren. Hiermee wordt fraude voorkomen. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat oude exemplaren in handen van personen terechtkomen die zich voor u uitgeven.

Geldigheid

Beschadigde documenten of documenten waarin wijzigingen zijn aangebracht verliezen hun geldigheid. Het vaststellen van de identiteit wordt hierdoor bemoeilijkt, waardoor niet is na te gaan of er misschien mee gefraudeerd is.

Iemand gebruikt mijn identiteit, wat te doen?

Van identiteitsfraude is sprake als iemand de identiteit van een ander steelt om er strafbare feiten mee te plegen. Deze persoon maakt daarbij gebruik van identiteitsdocumenten die gevonden, gestolen of vervalst zijn. Hiermee kan hij zich voor u uitgeven en op uw naam bijvoorbeeld een telefoonabonnement openen of een hypotheek afsluiten. Dit kan grote emotionele en financiële gevolgen hebben voor het slachtoffer. Vermoed u dat u het slachtoffer bent van identiteitsfraude? Doe dan direct aangifte bij de politie. Voor meer informatie klikt u op deze pagina onder tabblad Verwijzingen naar de website Overheid.nl/identiteitsfraude.